Jeugd vaker slachtoffer cyberpesten dan gedacht

Open universiteit nederland

http://www.ou.nl

Pesten via internet en sms'jes komt onder kinderen uit groep 8 en brugklas met grote regelmaat voor.Ouders onderschatten zowel het online-pestgedrag van hun kind als het gepest worden. Dat zijn enkele van de eerste conclusies van het grootschalige onderzoek 'Cyberpesten, big deal?' dat de Open Universiteit Nederland en de GGD Zuid Limburg hebben uitgevoerd. De onderzoeksresultaten worden nog verder uitgediept en genuanceerd in wetenschappelijke artikelen en afstudeerscripties.

Het thema cyberpesten (pesten via internet en sms) is 'hot'. Dat het probleem bestaat, weet iedereen, maar hoe zit het nu echt? Betrouwbare onderzoeksgegevens zijn nauwelijks voorhanden. Daarom hebben de Open Universiteit Nederland en de GGD Zuid Limburg onlangs een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar cyberpesten in de regio Westelijke Mijnstreek. Ruim 1200 kinderen (groep 8 en brugklas) en 850 ouders hebben deelgenomen aan het onderzoek.

De eerste onderzoeksresultaten laten zien dat in een half jaar tijd 24% van de basisschoolleerlingen (groep 8) en 19% van de brugklassers slachtoffer was van cyberpesten. Zestien procent van de leerlingen bekenden dat ze zelf ook pesten via internet. Schelden, roddelen, negeren, beschuldigen en hacken zijn de meest voorkomende vormen van cyberpesten. Dat cyberpesten vaak anoniem gebeurt, wordt door het onderzoek bevestigd. Bijna 80% van alle leerlingen weet niet wie de dader is.

Van de ouders geeft 12 % aan dat hun kind dit schooljaar gepest is via internet of sms en 5 % van de ouders weet of vermoedt dat hun kind een 'cyberpester' is. Uit de onderzoeksgegevens blijkt verder dat 6% van de leerlingen van groep 8 en 3% van de brugklassers frequent het slachtoffer is van cyberpesten. Zij worden meerdere keren per maand gepest. Ouders onderschatten echter de problematiek. Van de ouders - zowel wat betreft basisonderwijs als voortgezet onderwijs - denkt slechts 1,5% dat hun kind frequent gepest wordt via internet.

De nu beschikbare rapportage beschrijft de eerste resultaten van het onderzoek naar cyberpesten. Een aantal zaken zoals de mate van overeenstemming tussen de rapportage van kinderen over zelf pesten en gepest worden en de inschatting hiervan door de ouders, en de relatie tussen opvoedstijl en zelf pesten of gepest worden, zullen op een later tijdstip nader uitgewerkt en beschreven worden. Daarbij kunnen deze eerste conclusies genuanceerd worden. De overige resultaten zullen gepubliceerd worden in de vorm van artikelen in wetenschappelijke tijdschriften en in afstudeerscripties van studenten van de faculteit Psychologie van de Open Universiteit Nederland.

In Zuid-Limburg is inmiddels lesmatariaal beschikbaar dat zich richt op het voorkomen van cyberpesten. Het lespakket 'Cyberpesten, who cares?' is ontwikkeld door GGD Zuid Limburg, HALT Zuid Limburg, Politie Limburg Zuid en scholengemeenschap Groenewald in Stein.