Inspectie beveelt stopzetting hartoperaties in UMC St Radbout

Inspectie gezondheidszorg

INSPECTIE BEVEELT STOPZETTING HARTOPERATIES IN UMC ST RADBOUT

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen het bevel gegeven hartoperaties bij volwassenen door de hartchirurgen met onmiddellijke ingang stop te zetten. Dit bevel is vanmorgen om 7.00 uur ingegaan en duurt één week.

De inspectie komt tot dit oordeel op basis van het rapport van de externe onderzoekscommissie 'Een tekortschietend zorgproces, een onderzoek naar de kwaliteit en veiligheid van de cardiochirurgische zorgketen in het UMC St Radboud'. Hierin staat dat de kwaliteit van de hele hartchirurgische keten in het UMC St Radboud onvoldoende is en niet voldoet aan de eisen voor verantwoorde zorg. Daarbij vindt de inspectie de inrichting van het zorgproces en de samenwerking tussen verschillende disciplines onvoldoende. Ook is er gebrek aan leiderschap, motivatie en kwaliteitsdenken en bestaan er interne conflicten die de kwaliteit van zorg negatief beïnvloeden. De inspectie vindt dat zolang er geen garantie voor verantwoorde zorg is, geen operaties bij volwassenen door de groep hartchirurgen in het UMC St Radboud plaats kunnen vinden.

De inspectie eist van het ziekenhuis de volgende maatregelen om de kwaliteit en veiligheid van de zorg wel te garanderen:

- alle organisatorische processen - zoals overleggen, overdrachten en registraties van de hartchirurgische keten - moeten op orde zijn;

- zorginhoudelijke protocollen moeten ontwikkeld zijn en toegepast worden;
- duidelijke afspraken moeten gemaakt zijn wie voor welke patiënt verantwoordelijk is;

- binnen en buiten kantooruren moet altijd een medisch specialist beschikbaar zijn uit de groep van cardiologen, anesthesisten en intensivisten die speciaal is aangesteld om de specifieke zorg rond de hartchirurgische patiënt te coördineren;
- structurele afspraken moeten gemaakt worden over de aansturing van mensen die werken met een hart-longmachine;

- de leiding van het ziekenhuis moet zich actief bemoeien met het herstel van vertrouwen in het leiderschap van de afdeling cardiochirurgie.

Het bevel is ingegaan op dinsdag 25 april 2006 om 7.00 uur voor de duur van zeven dagen en duurt uiterlijk tot dinsdag 2 mei 2006 om 7.00 uur. Zonodig kan het bevel na zeven dagen door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport worden verlengd.


-0-0-0-