Vereniging van Effectenbezitters


ING overwoog verkoop Nationale Nederlanden


Tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders van ING Groep die vandaag, 25 april 2006, gehouden wordt, heeft topman Michel Tilmant aangegeven dat eind 2003 is overwogen Nationale Nederlanden (NN) te verkopen. Hij gaf aan dat de problemen bij NN groter waren dan gedacht en dat zeer veel moeite, geld en mensen zijn aangewend voor de turn around van NN. Letterlijk sprak Tilmant van 'tears and blood'.

Nu men erin is geslaagd de prestaties van NN tot het marktgemiddelde op te trekken, is de volgende stap om NN agressiever en flexibeler te maken teneinde beter dan de markt te presteren. Verkoop is op dit moment niet aan de orde, maar wordt in de toekomst niet uitgesloten. Letterlijk: "At this point of time it is not our objective to sell NN". Bij de verbetering van de resultaten van de verzekeringsactiviteiten staan de autoverzekeringen in de Verenigde Staten model. Daar is men erin geslaagd om met een nieuw IT-systeem de klanttevredenheid te verhogen en de kosten drastisch te verlagen.

ING wel klaar voor grote stappen
Verder bleek dat de afwijzing van acquisities en mega-fusies minder krachtig is dan eerder werd gecommuniceerd. Tilmant: "We are permanently watching and we put a lot of attention to that." Op korte termijn verwacht Tilmant nog geen grote stappen, maar het statement "We feel ready to make a move" klinkt pro-actief of zelfs dreigend.

Geen vrouwen in bestuur
Verder waren er vragen over de hervorming van de Raad van Bestuur. Drie bestuursleden ­ Rinnooy Kan (naar SER), Hubbell en Verkoren ­ vertrekken en er worden drie nieuwe bestuurders benoemd. Tilmant, die nu twee jaar leiding geeft aan ING, ging niet in op de vraag of de hervorming van de Raad van Bestuur daarmee voltooid is. Opvallend is wel dat ­ ondanks een gepropageerd pro-vrouwen beleid ­ nog steeds geen vrouwen bij de te benoemen bestuurders zitten. Tilmant antwoordde dat er bij het junior management wel kandidaten zitten die later via senior management zouden kunnen doorgroeien tot de Raad van Bestuur. Hen nu tot het bestuur te laten toetreden, zou onverantwoord zijn.

Gebrek aan humor
Bij voorzitter Herkströter kon er overigens geen lachje af. Hij opende de vergadering met de mededeling dat geen etenswaren in de zaal mochten worden meegenomen. Toen 5 minuten later de dames van de catering sandwiches binnenbrachten en neerzetten voor de bestuursleden en commissarissen, werd Herkströter gevraagd of die regel voor de gehele zaal gold. Herkströter vertrok geen spier.

Toen de VEB ­ met 672 volmachten ­ het gestelde maximum van 3 vragen overschreed, wilde hij wel toevoegen: "U vraagt zich wellicht af waarom ik u toesta meer vragen te stellen. Ik heb twee zoons van uw leeftijd en daarmee heb ik ook altijd geduld." Daarop reageerde De Vries met: "ik ben veel ouder dan uw zoons, maar dank voor het compliment". Herkströter wist het voorstel om de vergadering volgend jaar via de website uit te zenden gemakkelijk erdoor te loodsen. Of dat verstandig is, met beeld van etende bestuurders en commissarissen ­ om 11.15 uur werd het fruithapje geserveerd ­ is maar de vraag.

Peter Paul de Vries

Op het moment van schrijven is de vergadering nog niet beeindigd.

http://www.veb.net

(c) 2006 Vereniging van Effectenbezitters