European Union



IP/06/527

Brussel, 25 april 2006

Vogelgriep: de Raad steunt het voorstel van de Commissie om financiële steun van de EU te verlenen aan de sector eieren en pluimvee

De ministers van Landbouw van de Europese Unie hebben vandaag hun goedkeuring gehecht aan een voorstel van de Europese Commissie om de kosten van marktondersteunende maatregelen in de sector eieren en pluimvee gedeeltelijk uit de EU-begroting te financieren. Dankzij deze maatregel, die wordt genomen wegens de negatieve impact van de vogelgriepcrisis op de markt, zullen de kosten van marktondersteunende maatregelen die verband houden met een daling van de consumptie en de prijzen van eieren en pluimveevlees, voor 50 % kunnen worden gecofinancierd. Zodra deze maatregel de komende dagen in het Publicatieblad verschijnt, zullen de lidstaten de door hen voorgestelde marktondersteunende maatregelen kunnen voorleggen aan de Commissie, die ze kan goedkeuren nadat het Comité van beheer voor eieren en slachtpluimvee daarover zal hebben gestemd.

"Ik zou de ministers van Landbouw en het Europees Parlement voor de snelle goedkeuring van dit voorstel willen danken," zei Mariann Fischer Boel, commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling. "In sommige landen zijn de consumptie en de prijzen in de pluimveesector sterk gedaald en de bestaande instrumenten volstaan niet om deze daling naar behoren op te vangen. Door de vandaag bereikte overeenkomst zullen de lidstaten die dit wensen de maatregelen kunnen vaststellen die het best aan hun eigen specifieke situatie zijn aangepast. Ik hoop dat deze maatregelen in verhouding zullen staan tot de problemen waarvoor de lidstaten zich geplaatst zien. Naar mijn mening is het de verstandigste aanpak de landbouwers te vergoeden voor de schade die zij lijden door maatregelen die de productie tijdelijk beperken."

Achtergrondinformatie

Sinds het begin van de recente vogelgriepcrisis is het verbruik van pluimveevlees en eieren in sommige lidstaten drastisch afgenomen, wat tot scherpe prijsdalingen heeft geleid. Tot dusver kon de EU in het kader van de verordeningen betreffende de markten voor eieren en pluimvee slechts compenserende maatregelen cofinancieren in gevallen waar op een landbouwbedrijf vogelgriep was uitgebroken of landbouwers hun pluimvee niet mochten verplaatsen omdat op veterinaire gronden beperkingen werden opgelegd. Er kon geen EU-steun worden verleend om rekening te houden met marktproblemen door een daling van de verkoop als gevolg van een verlies aan consumentenvertrouwen. Wegens de ernst van de huidige marktcrisis in sommige landen heeft de Commissie voorgesteld 50 % van de marktondersteunende maatregelen te cofinancieren. De andere helft moet uit de nationale begrotingen komen.

De Verordeningen 2771/75 en 2777/75 vormen de rechtsgrond voor ondersteunende maatregelen in de sector eieren en pluimvee. Tot dusver zijn uitvoerrestituties de enige vorm van steun in het kader van het marktbeheer waarin de verordeningen voorzien.

De vandaag bereikte overeenkomst breidt het toepassingsgebied van artikel 14 van beide verordeningen uit. Tot nu toe kon op grond van artikel 14 een bijdrage van 50 % uit de EU-begroting worden toegekend a) in de kosten van veterinaire maatregelen (zoals het slachten van kuikens) en b) in de kosten van het toekennen van een vergoeding voor de schade die ontstaat wanneer het verkeer van dieren wordt beperkt wegens een uitbraak van een dierziekte op een landbouwbedrijf op het grondgebied van de EU.

De herziene verordeningen zullen het mogelijk maken om op verzoek van de lidstaten buitengewone maatregelen ter ondersteuning van de markt te nemen om rekening te houden met ernstige marktverstoringen die rechtstreeks verband houden met een verlies van vertrouwen bij de consument als gevolg van het bestaan van risico's voor de volksgezondheid of voor de gezondheid van dieren.

Zodra de lidstaten de door hen voorgestelde maatregelen voorleggen, moet de Commissie voor de goedkeuring de procedure van het Comité van beheer volgen.