Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
13 Vragen van de heer J.H. Berends
(vragen binnengekomen op 2 februari 2006
en antwoorden van het college verzonden op 25 april 2006)

In Leidsche Rijn was in Parkwijk een jongerenplek voorzien. De bedoeling was -voor zover Leefbaar Utrecht weet- deze plek te creëren bij de Openbare Sportcampus, een school waar zowel VMBO, HAVO en Atheneum onderwijs gaat worden gegeven.
Nu heeft ons informatie bereikt dat het openbare schoolbestuur niet wil meewerken aan een dergelijke jongerenvoorziening bij de sportcampus.
Leefbaar Utrecht vindt dat een dergelijke combinatie van voorgezet onderwijs en een jongerenvoorziening op een (sport!)campus een uitgelezen kans is.
Dit brengt Leefbaar Utrecht tot de volgende vragen:

1. Klopt de informatie van Leefbaar Utrecht (voor zover het college dit kan nagaan) dat het bestuur van de school de jongerenvoorziening tegenhoudt?


Het besluit om af te zien van een jongerenvoorziening op de Sportcampus is op dringend verzoek van het schoolbestuur genomen. De wijkwethouder is daar niet gelukkig mee. In eerste instantie was de jongerenvoorziening op de Sportcampus gepland buiten de school, op een transformatorhuisje. Daar is later vanaf gezien vanwege een mogelijk stralingsgevaar. Vervolgens is gekeken of de jongerenvoorziening een plek zou kunnen krijgen binnen het schoolgebouw. Oorspronkelijk zou de voorziening worden opgenomen in de laatste fase van de Sportcampus. Met de derde voortgangsrapportage Masterplan Voortgezet onderwijs is besloten om gezien de verwachte leerlingontwikkeling van deze laatste fase van de nieuwbouw af te zien. Als gevolg hiervan is realisatie van de geplande jongerenvoorziening binnen een schoolgebouw op de Sportcampus niet meer mogelijk.


2. Wij realiseren ons dat het college niet in de bevoegdheden van de stichting openbaar onderwijs kan treden, maar als onze informatie waar is, zijn wij nieuwsgierig naar de mening van het college over de opstelling van het bestuur van de stichting.


De gemeente heeft geen dwingende bevoegdheden om schoolbesturen tot het opnemen van dergelijke voorzieningen in een school te verplichten. Wel is het College van mening dat een samenwerking tussen de school en het jongerenwerk tot stand moet komen. Het college onderzoekt in het kader van de ontwikkeling van de onderwijsagenda 2006-2010 of een brede schoolbenadering voor het voortgezet onderwijs hiervoor mogelijkheden kan bieden.

---

3. Als onze informatie waar is, en het college is het met ons eens (ofwel vraag 1 is 'ja' en vraag 2 is

'ja') gaat het college dan haar invloed aanwenden om het bestuur op andere gedachten te brengen?


We zijn met schoolbestuur en andere partijen in gesprek om het vernieuwende perspectief (samenwerking tussen VMBO, jongerenwerk en een woonservicezone) voor het Centrum van Leidsche Rijn van de grond te krijgen. Deze lokatie biedt kansen op een goede samenwerking tussen het jongerenwerk, de VMBO-school die daar gepland staat, de zorgpartijen en de woningcorporaties die samen een woonservicezone realiseren. Daarbij geeft het College deze organisaties alle ruimte om hun ideeën verder uit te werken. Aan het realiseren van een tijdelijke oplossing voor de jongerenvoorziening wordt door de DMO al hard gewerkt. Wij verwijzen ook naar de antwoorden op de schriftelijke vragen nr. 2006/20 van de heer Vriezen (over jongerenvoorzieningen Vleuten De Meern en Leidsche Rijn).


4. Als ook vraag 3 met 'ja' beantwoord wordt, kunt u ons dan een indruk geven hoe u dit wilt gaan doen en wilt u ons op de hoogte houden van de voortgang en de resultaten?


Wij houden u natuurlijk op de hoogte van de ontwikkelingen ten aanzien van de jongerenvoorziening en u bent reeds betrokken bij de Onderwijsagenda.


---- --