Ingezonden persbericht


Persbericht

DUPONT VERHOOGT WINSTVERWACHTING VOOR HET VOLLEDIGE JAAR

Bedrijf rapporteert winst over het eerste kwartaal van USD 0,88 per aandeel

Wilmington, DE (USA), 25 april 2006 - De geconsolideerde nettowinst over het eerste kwartaal bedroeg USD 817 miljoen, oftewel USD 0,88 per aandeel. Dit is inclusief een kostenpost van USD 0,10 per aandeel in verband met Coatings & Color Technologies herstructureringskosten, die gedeeltelijk werd gecompenseerd door een gunstige belastingregeling ter waarde van USD 0,05 per aandeel. De nettowinst over het eerste kwartaal weerspiegelt hogere lokale verkoopprijzen in alle regio's, die echter volledig teniet werden gedaan door de gevolgen van hogere grondstofkosten en de negatieve invloed van de sterkere dollar. De nettowinst over het eerste kwartaal 2005 was USD 967 miljoen, oftewel USD 0,96 per aandeel.

"We wisten dat we met moeilijke omstandigheden te maken zouden krijgen in het eerste kwartaal, maar ik ben heel blij met de resultaten die beter zijn dan we verwachtten," zegt Charles O. Holliday, Jr., voorzitter en chief executive officer van DuPont. "Ik ben vooral heel blij met de manier waarop onze mensen deze resultaten tot stand hebben gebracht. Iedereen in alle bedrijfsonderdelen streeft naar omzetstijging, kostenbeheersing en een beter rendement op activa."

Netto-omzet

De geconsolideerde netto-omzet over het eerste kwartaal was USD 7,4 miljard, vrijwel gelijk aan de netto-omzet over het eerste kwartaal 2005 en twee procent hoger op een vergelijkbare businessbasis. Tijdens dit kwartaal ging het volume met twee procent omhoog door een stijging in alle regio's, met uitzondering van Europa waar sprake was van een lichte daling. Het volume in de VS steeg met één procent, ondanks de lagere productiecapaciteit in dit kwartaal bij de titaandioxide (TiO2) fabriek in DeLisle (Mississippi), als gevolg van de orkaan Katrina.

Bedrijfswinst vóór belastingen

De bedrijfswinst vóór belastingen van de segmenten over het eerste kwartaal 2006 was USD 1,3 miljard, inclusief een kostenpost van USD 135 miljoen in verband met de herstructurering van het bedrijfsonderdeel Coatings & Color Technologies.

Vooruitzichten voor tweede kwartaal

Op 25 januari maakte de onderneming haar winstverwachting voor het gehele jaar bekend: USD 2,60 per aandeel, oftewel een stijging van elf procent ten opzichte van USD 2,34 per aandeel in 2005 vóór speciale posten. Op 15 maart werd deze verwachting in positieve zin bijgesteld naar USD 2,70 per aandeel, exclusief speciale posten, als gevolg van de betere resultaten van veel onze bedrijfsonderdelen. Vandaag heeft de onderneming haar verwachting opnieuw bijgesteld naar ongeveer USD 2,80 per aandeel, inclusief speciale posten voor het eerste kwartaal, zijnde een netto-kostenpost van USD 0,05 per aandeel. Exclusief speciale posten, verwacht de onderneming een winst te boeken van ongeveer USD 2,85 per aandeel, 22 procent hoger dan de winst per aandeel over 2005, die USD 2,34 bedroeg.

De onderneming verwacht over het tweede kwartaal een winst per aandeel van ongeveer USD 0,90. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat de aanhoudende prijsverhogingen, volumestijgingen en beheersing van de vaste kosten een compensatie zullen vormen voor de hogere energie- en grondstofprijzen en de concurrentiedruk in de bedrijfsonderdelen die actief zijn in de landbouwsector.

"We verhogen onze winstverwachting voor het volledige jaar op basis van de resultaten over het eerste kwartaal en de vooruitgang die we hebben geboekt bij het succesvol implementeren van initiatieven om de waarde voor de aandeelhouders sneller te verhogen," zei Holliday. "We willen de positieve resultaten die we in het eerste kwartaal hebben geboekt verder uitbouwen, waarbij we de noodzakelijke maatregelen nemen in onderpresterende bedrijfsonderdelen en de stappen die nodig zijn om onze beloften waar te maken en goede prestaties te leveren, sneller zetten."

Hoogtepunten van de platformen


· De omzet van Electronic & Communication Technologies over het eerste kwartaal bedroeg USD 0,9 miljard, een stijging van zes procent. De verkoopprijzen in USD stegen met één procent.


· De omzet van Performance Materials over het eerste kwartaal was USD 1,7 miljard, oftewel een stijging van zes procent op een vergelijkbare business basis. Dit weerspiegelt de hogere verkoopprijzen en de hogere volumes die de negatieve valuta-invloeden ruimschoots compenseerden.


· De omzet van Safety & Protection over het eerste kwartaal was USD 1,4 miljard, een weerspiegeling van de groei van tien procent en meer vóór valuta-effecten. De prijzen in USD stegen met vijf procent, ondanks de negatieve valuta-invloeden en compenseerden de hogere grondstofprijzen ruimschoots. In bijna alle bedrijfsonderdelen stegen de volumes.

Over DuPont

DuPont is een wetenschapsbedrijf. De onderneming, die in 1802 is opgericht, benut de wetenschap om duurzame oplossingen te creëren die het leven van de mens beter, veiliger en gezonder maken. Het bedrijf is actief in ruim zeventig landen en biedt haar afzetmarkten een uitgebreid vooruitstrevend producten- en dienstenpakket, onder andere op het gebied van landbouw, voedingsmiddelen, elektronica, communicatie, veiligheid en bescherming, inrichting en bouw, transport en kleding.

# # #