Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

EMBARGO TOT 18.00 UUR

Utrecht, 25 april 2006

Reactie Natuur en Milieu op Milieuverkenning 2006 van Milieu en Natuur Planbureau

Liever kwaliteit dan maximale groei

Het kabinet zal zijn visie op de toekomst van de Nederlandse economie fundamenteel moeten herzien. Dat concludeert Stichting Natuur en Milieu uit de Milieuverkenning 2006 van het Milieu en Natuur Planbureau (MNP), die vandaag verschenen is. Het MNP stelt dat een gezond milieu en een vitale natuur alleen bereikt worden met een sterke overheid en verregaande Europese samenwerking. Daarbij moet het beleid niet inzetten op maximale economische groei. Houdt het kabinet vast aan het huidige beleid, dan wordt in 2020 geen enkel milieudoel gehaald.

De sterke rol van de overheid moet volgens Natuur en Milieu vooral tot uiting komen in duidelijke normen, liefst in EU-verband, en in sturing op duurzame technologische innovaties.'Wanneer de overheid het innovatiebeleid en de innovatiesubsidies richt op duurzaamheid, dan is het bedrijfsleven voldoende innovatief om de weg naar duurzaamheid in te slaan.' Natuur en Milieu juicht het toe dat het MNP het belang van voortgaande Europese samenwerking op milieugebeid bepleit. 'Nederland moet zich in Europa dan ook weer meer als trekker van het milieubeleid manifesteren dan als remmer, zoals de laatste jaren regelmatig het geval was', zegt De Rijk.

Uit de Milieuverkenning blijkt ook dat Nederland niet meer moet inzetten op maximale economische groei. De kwaliteit van ons bestaan neemt meer toe bij een bescheiden welvaart, laat het MNP duidelijk zien. 'Dit sluit aan bij de wens van de Nederlandse bevolking, zoals uit tal van onderzoeken blijkt', aldus De Rijk. 'De meeste mensen kiezen voor een prettige leefomgeving, gezonde lucht en mooie natuur en landschappen en niet voor maximale groei.'

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting Natuur en Milieu, Michel Jehae, 06-14487427

-----------------------


---- --