DAF Trucks Hierbij het 1e kwartaalbericht van PACCAR Inc., gedistribueerd door DAF Trucks N.V.

Omzet en winst PACCAR stijgen naar recordhoogte

Onderneming verhoogt kwartaaldividend

25 april, Bellevue, Washington. "PACCAR heeft in het eerste kwartaal van 2006 een record omzet en nettowinst behaald", aldus Mark C. Pigott, chairman en chief executive officer. "PACCAR's wereldwijd opererende divisies droegen bij aan de buitengewone kwartaalresultaten. PACCAR Parts, PACCAR Financial Services, Information Technology en de truckfabrieken droegen sterk bij aan de record netto-winst. PACCAR's verkopen in Noord-Amerika, Europa en exportmarkten verlopen uitstekend, dankzij de kwaliteit van haar producten en diensten, die toonaangevend is in de industrie. PACCAR's focus op het ontwikkelen van innovatieve producten, het gebruik van vernieuwende technologieën en het bieden van dienstverlening van de allerhoogste kwaliteit is al meer dan honderd jaar het kenmerk van de onderneming." PACCAR's nettowinst bedroeg in het eerste kwartaal van 2006 $342,0 miljoen ($2,02 per verwaterd aandeel), een verhoging van 25% ten opzichte van de $274,0 miljoen ($1,56 per verwaterd aandeel) in het eerste kwartaal van 2005. De netto omzet in het eerste kwartaal, inclusief de opbrengst uit financiële dienstverlening, was $3,85 miljard, tegenover $3,33 miljard over het eerste kwartaal van vorig jaar. De nettowinstmarge na belastingen (ROS) in het eerste kwartaal van 2006 bedroeg 8,9%, een record. In het eerste kwartaal van 2005 bedroeg de nettowinstmarge nog 8,2%. "De uitstekende nettowinstmarge illustreert dat PACCAR één van 's werelds leidende ondernemingen is, zowel industrieel als op het gebied van financiële dienstverlening", verklaarde Mike Tembreull, vice chairman.

Kwartaaldividend met 20% verhoogd.
De PACCAR Board of Directors keurde een verhoging goed van het normale kwartaaldividend van $0,25 per aandeel naar $0,30 per aandeel, met ingang van de dividendbetaling van 5 juni 2006, voor aandeelhouders per 18 mei 2006. In de afgelopen tien jaar heeft PACCAR haar kwartaaldividend negen keer verhoogd, een verhoging van 435%. Sinds 1941 heeft PACCAR elk jaar kwartaaldividend uitgekeerd.

Wereldwijde technologieleider
Tijdens een ceremonie op het Witte Huis overhandigde president George W. Bush op 13 februari aan PACCAR de 'National Medal of Technology', de hoogste onderscheiding voor innovatie in de Verenigde Staten.

PACCAR ontving de onderscheiding vanwege de leidende rol die zij speelt bij de ontwikkeling van aërodynamische bedrijfswagens met een laag eigen gewicht. Deze hebben gezorgd voor een aanzienlijke vermindering van het brandstofverbruik, verhoogden de productiviteit van het wegtransport en droegen daarmee bij aan sterkte van de nationale economie. "PACCAR's leidende technologische positie is te danken aan de innovatiedrang en de creativiteit van onze 22.000 medewerkers", zei Pigott. "Innovatie is één van PACCAR onderscheidende eigenschappen. Het stelt de onderneming in staat om een leidende rol te spelen op elk gebied waarin zij actief is." Onlangs kondigde PACCAR een aantal opmerkelijke nieuwe intitiatieven aan, waarmee de toegevoegde waarde voor de klant verder verhoogd zal worden:


* Vanaf 2008 zullen geselecteerde voertuigen zijn uitgerust met 'PACCAR Hybrid Power'. De onderneming heeft zich ten doel gesteld om in de komende zeven jaar een brandstofefficiencyverbetering van 30% te bereiken bij voertuigen die in specifieke toepassingen worden ingezet.
* PACCAR's toonaangevende GPS navigatiesysteem werd op de meeste modellen onderdeel van de standaarduitrusting. Het systeem kan worden bediend middels een touch screen en beschikt over een programmeerbare MP-3 speler.
* DAF Trucks N.V. begon met de productie van de nieuwe XF105. Dit nieuwe vlaggenschip is uitgerust met de nieuwe en economische 12,9 liter PACCAR MX-motor.
* PACCAR's Electronic Dealerships - waar de onderneming geavanceerde technologie demonstreert die ondersteuning biedt aan haar 1.800 onafhankelijke dealerlocaties - beschikken nu tevens over een elektronisch verkoop- en financieringskantoor. Meer dan 11.000 dealers, klanten, leveranciers en medewerkers hebben de Technology Centers al bezocht.
* Kenworth Truck Company onthulde haar nieuwe model T660 met verbeterde aerodynamica, verbeterde verlichting en verhoogd chauffeurscomfort.

Financiële hoogtepunten, eerste kwartaal 2006
Over het eerste kwartaal van 2006 kon PACCAR de volgende financiële hoogtepunten rapporteren:
* Record geconsolideerde kwartaalomzet van $3,85 miljard.
* Record netto kwartaalwinst van $342,0 miljoen.
* Uitstekende kwartaalwinst vóór belastingen van Financial Services van $54,8 miljoen.
* De op jaarbasis berekende winst uitgedrukt in procenten van het beginvermogen (ROE), bedroeg 35,1%.
* Verkoop- en algemene overheadkosten daalden naar een recordlaagte van 3,0%.
* Het eigen vermogen steeg naar $4 miljard.

PACCAR's divisies opereren wereldwijd in meer dan 100 landen. De producten van de onderneming hebben een uitstekende reputatie op het gebied van duurzaamheid en lage operationele kosten. 49% van PACCAR's inkomsten in het eerste kwartaal was afkomstig uit landen buiten de Verenigde Staten. De inkomsten van PACCAR Parts, de after sales organisatie, bleven in het eerste kwartaal stijgen. Steeds meer dealers en klanten maken gebruik van PACCAR's software voor voorraadmanagement. De omzet van PACCAR's after sales organisatie bedroeg $1,7 miljard in 2005 en het gemiddeld jaarlijkse groeipercentage van de onderdelenverkoop bedroeg bijna 14% over de afgelopen tien jaar.

Terugkoop aandelen
In het eerste kwartaal van 2006 kocht PACCAR 2,5 miljoen gewone aandelen terug, een investering van $175 miljoen. Dit gebeurde in het kader van een op 25 oktober 2005 aangekondigd terugkoopprogamma van vijf miljoen aandelen. "Het aandelen terugkoopprogramma benadrukt het feit dat PACCAR een uitstekende langetermijninvestering is. Het is onze doelstelling om de voor de markt relevante ratio's op een zelfde niveau te krijgen als andere eersteklas wereldwijd opererende industriële ondernemingen", merkte Tembreull op. Gedurende de afgelopen vijftien maanden keerde PACCAR $1,4 miljard uit aan aandeelhouders, zowel door het betalen van dividend als het terugkopen van aandelen.

Aanzienlijk hogere positie in Fortune 500
In haar uitgave van 17 april 2006 plaatste het tijdschrift Fortune PACCAR op een 157e plaats van de Fortune 500, een lijst van grootste bedrijven ter wereld, gemeten over de omzet in 2005. In 2004 stond PACCAR nog op de 188e plaats. Van de 28 OEM-ondernemingen in het segment 'Motorvoertuigen en onderdelen' heeft PACCAR heeft één van de hoogste winstmarges. Over de afgelopen tien jaar is PACCAR in de Fortune 500 doorgedrongen in de top 20% wat betreft de jaarlijks gemiddelde groei van de winst-per-aandeel en in de top 5% voor wat betreft het aandeelhoudersrendement.

Ondernemingsbrede toename van investeringen
"PACCAR behaalt recordwinsten dankzij de continue investeringen door de hele onderneming heen", aldus Tom Plimpton, president. "Om haar leidende positie verder te vergroten zal PACCAR haar investeringen verhogen, in nieuwe fabrieken, het versnellen van productontwikkeling en de groei van de financiële dienstverlening en technologieplatforms. Voorbeelden van deze investeringen zijn een nieuwe motorentestlaboratorium in Europa, een capaciteitsverhoging van 20% van de Kenworth productiefaciliteiten, nieuwe onderdelendistributiecentra, nieuwe aerodynamische en hybride voertuigen, de uitbreiding van PACCAR Leasing en nieuwe informatiesystemen op het gebied van financiering en productie. De kosten van deze uitdagende projecten zullen een verhoging betekenen van de ontwikkelingskosten, maar zullen de onderneming positioneren voor een nog sterkere groei in de toekomst."

Sterke groei van wereldbedrijfsautomarkt
"De wereldwijde bedrijfsauto-industrie is een groeimarkt, die blijft profiteren van een sterke vraag", verklaarde Jim Cardillo, senior vice president. "Het vrachtvervoer neemt toe en vervoersondernemingen behalen recordwinsten", voegde Cardillo toe. De verkopen van zware trucks in de Verenigde Staten en Canada zullen in 2006 uitkomen op 290.000 tot 310.000 eenheden, een verhoging van ongeveer 5% ten opzichte van 2005. De verkoop van middelzware trucks zal in de Verenigde Staten en Canada licht stijgen tot 100.000 - 110.000 eenheden." "In de afgelopen jaren is de West-Europese truckmarkt sneller gestegen dan het Bruto Nationaal Product in Europa, dankzij een groeiende transportsector en een zich verder uitbreidend Europees economisch handelsblok", zei Aad Goudriaan, President-directeur van DAF. "In West-Europa worden in 2006 245.000 tot 265.000 afleveringen in het zware trucksegment verwacht, ongeveer evenveel als vorig jaar. Over de afgelopen zes jaar heeft DAF Trucks jaarlijks haar marktaandeel weten te verhogen, met een record marktaandeel van 13,7% boven 15 ton GVW in 2005. Het marktsegment van 6 - 15 ton GVW zal in 2006 uitkomen op zo'n 75.000 tot 80.000 eenheden."

Financial Services behaalt uitstekende kwartaalinkomsten PACCAR's sector financiële dienstverlening heeft een portefeuille van 145.000 trucks en trailers met een totale activawaarde van meer dan $8,6 miljard. Hierin is inbegrepen PACCAR Leasing, een van de grootste full-service truckleasing ondernemingen in de Verenigde Staten, met een vloot van meer dan 23.000 voertuigen.

De winst vóór belastingen in het eerste kwartaal bedroeg $54,8 miljoen - 16% hoger dan de $47,3 miljoen in het eerste kwartaal van 2005- dankzij een grotere portefeuille, betere marges en lage kredietverliezen. De omzet in het eerst kwartaal steeg naar $212,5 miljoen, 24% hoger dan de $171,4 miljoen in hetzelfde kwartaal van 2005.

"PACCAR Financial Services biedt een uitgebreid pakket van financierings-, leasing- en verzekeringsproducten aan op drie continenten en in 15 landen", aldus Mike Tembreull, vice chairman. "PACCAR onderscheidt zich in de markt door zich volledig te richten op financierings-, leasing- en verzekeringspakketten voor de transportsector, ten behoeve van klanten van PACCAR's eersteklas DAF, Kenworth en Peterbilt producten. PACCAR's AA-credit rating stelt onze financiering- en leasing-bedrijven in staat haar klanten concurrerende financieringsprogramma's aan te bieden."

"Als een groeiend onderdeel van de PACCAR Financial Services ondernemingen genereert PACCAR Leasing (PacLease) uitstekende resultaten omdat het op de markt de toonaangevende lease-maatschappij is voor Kenworth en Peterbilt producten", voegde Bob Southern, PacLeas president, toe. "Het PacLease netwerk is gegroeid tot 247 franchise- en eigen vestigingen in Canada, de Verenigde Staten en Mexico."

PACCAR Inc., met een omzet van $14 miljard, heeft wereldwijd een toonaangevende positie op het gebied van de ontwikkeling, productie en service van kwalitatief hoogwaardige lichte, middelzware en zware trucks onder de merknamen Kenworth, Peterbilt en DAF. De onderneming is ook actief op het gebied van financiële dienstverlening, informatietechnologie en de verkoop van onderdelen voor trucks.

De aandelen van PACCAR worden verhandeld op de Nasdaq Stock Market onder het symbool PCAR. De homepage van PACCAR kan worden gevonden onder www.paccar.com .

Dit bericht bevat 'toekomst-gerichte' verklaringen zoals bedoeld in de Private Securities Litigation Reform Act. Deze verklaringen zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen van het management en zijn onderhevig aan onzekerheid en veranderende omstandigheden. Werkelijke resultaten kunnen vanwege meerdere factoren afwijken van de in deze verklaringen geschetste resultaten. Meer informatie over deze factoren staan vermeld in PACCAR's gedeponeerde stukken bij de Securities and Exchange Commission.

PACCAR Inc OVERZICHT RESULTATEN (in miljoenen*) Drie maanden, eindigend 31 maart 2006 2005 Trucks en overige: Netto omzet $ 3.639,2 $ 3.154,6 Kostprijs verkopen 3.098,9 2.689,7 Verkoop en algemene kosten 109,6 107,1 Rente en overige, netto ,4 ,8 Winst trucks en overige voor belastingen 430,3 357,0 Financiële dienstverlening: Inkomsten 212,5 171,4 Rente en overigen 127,9 96,3 Verkoop en algemene kosten 23,2 21,5 Voorzieningen voor debiteuren 6,6 6,3 Winst financiële dienstverlening voor belasting 54,8 47,3 Winst uit beleggingen 15,6 11,8 Totale winst voor belastingen 500,7 416,1 Belastingen (a) 158,7 142,1 Netto winst $ 342,0 $ 274,0 Netto winst per aandeel: Standaard $ 2,03 $ 1,57 Verwaterd $ 2,02 $ 1,56 Gewogen gemiddeld aantal uitstaande: Standaard aandelen 168,2 174,0 Verwaterde aandelen 169,1 175,1 Vastgesteld dividend per aandeel $ ,25 $ ,20 * met uitzondering van cijfers per aandeel (a) de belastingen over de eerste drie maanden van 2006 zijn verlaagd met $6 miljoen vanwege een eenmalige regeling. Zonder deze regeling was het effectieve belastingpercentage over dit kwartaal 32,9% PACCAR Inc VERKORTE BALANS (in miljoenen dollars) 31 maart 31 december 2006 2005 ACTIVA Trucks en overige: Liquide middelen en effecten $ 2.085,3 $ 2.215,8 Handelsdebiteuren en overige vorderingen, netto 827,4 582,2 Voorraden 502,5 495,5 Materiële vaste activa, netto 1.162,1 1.143,0 Overige activa 944,7 923,0 Activa financiële dienstverlening 8.620,4 8.355,9 $ 14.142,4 $ 13.715,4 PASSIVA EN EIGEN VERMOGEN Trucks en overige: Korte termijnschulden, belastingen en overige $ 2.945,2 $ 2.589,3 Te betalen dividend 338,7 Lange termijn schulden 28,9 28,8 Passiva financiële dienstverlening 7.092,6 6.857,5 EIGEN VERMOGEN 4.075,7 3.901,1 $ 14.142,4 $ 13.715,4 Uitstaande gewone aandelen 166,7 168,9

GEOGRAFISCHE VERDELING VAN DE OMZET Drie maanden, eindigend 31 maart 2006 2005 Verenigde Staten $ 1.974,6 $ 1.641,6 Europa 1.115,2 1.038,5 Overig 761,9 645,9 $ 3.851,7 $ 3.326,0 PACCAR Inc VERKORT KASSTROOM OVERZICHT (in miljoenen dollars) Jaar eindigend 31 december 2006 2005 OPERATIONELE ACTIVITEITEN: Nettowinst $ 342,0 $ 274,0 Afschrijving: Vaste activa 37,0 33,0 Lease activa 63,2 58,5 Mutatie in financieringsvorderingen (34,5) (138,5) Mutatie in finance lease en leningen aan dealers 13,9 16,4 Overige operationele activiteiten 57,8 (59,3) Netto kasstroom uit operationele activiteiten 479,4 184,1 INVESTERINGSACTIVITEITEN: Aanschaf vaste activa (43,4) (56,9) Aanschaf lease activa (118,0) (92,9) Mutatie in financiële servicevorderingen (120,7) (162,4) Mutatie in beleggingen (173,4) 153,2 Overigen financieringsactiviteiten 38,8 22,2 Netto kasstroom uit investeringsactiviteiten (416,7) (137,0) FINANCIERINGSACTIVITEITEN: Uitgekeerde dividenden (380,8) (382,6) Inkoop eigen aandelen (185,8) (26,9) Aandelen optietransacties 14,3 13,9 Mutatie in financiële services schuld 167,2 207,6 Netto kasstroom uit financieringactiviteiten (385,1) (188,0) Koerseffect op liquide middelen 13,7 (44,4) Afname van liquide middelen (308,7) (185,3) Liquide middelen aan het begin van de periode 1.698,9 1.614,7 Liquide middelen aan het eind van de periode $ 1.390,2 $ 1.429,4

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andy Wold +1 425 468-7676.