KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

26-4-2006

Casper Bouman behoudt de leiding tijdens Olympische zeilweek van Hyères

Na een prachtige zeildag voor de kust van het zuid Franse Hyères heeft Casper Bouman zijn leidende positie in het klassement behouden in de Neil Pryde RS:X klasse. Met een matige wind wist de windsurfer op dag drie van de Semaine Olympique Française een serie van 2,1,2,2 te varen.

Vooral de eerste race was moeilijk voor Casper. De wind kwam toen net op en was heel variabel in kracht, zodat grote snelheidsverschillen ontstonden. Casper wist de wind prima in te schatten en voer heel netjes naar een tweede plek. De tweede race werd met overmacht gewonnen door goed gebruik te maken van zijn uitmuntende
planeerkwaliteiten. Het perfectionisme van de jonge surfer bleek na de derde race toen hij niet echt blij over de finish kwam. Van zijn gezicht droop de teleurstelling af na een foutje bij het aanzeilen van een van de boeien waardoor hij de leidende positie verspeelde en tweede werd. Casper is verder heel tevreden over het verloop van de week tot nu toe.

Het Ynglingteam van Annelies Thies, Marije Faber en Petronella de Jong zakte van de derde naar de vijfde plaats. Toch waren ze niet
ontevreden. "Een echte vechtdag", noemde Annelies het vandaag. "We De eerste wedstrijd was de start niet goed en de tweede zaten we aan de verkeerde kant van een winddraaiing vlak na de start". Een vijfde en twaalfde plek waren het resultaat. Annelies vertelde verder dat ze langzamerhand het overzicht weer terug krijgt tijdens de wedstrijden. Ze had meer dan een jaar geen wedstrijden meer gezeild in verband met de geboorte van haar dochter. Sinds november vaart ze weer in de Yngling en is in het project van het Watersportverbond gestapt.

In de 2.4, de klasse voor de paralympische zeilers werd vandaag een spannende strijd uitgevochten. Het wedstrijdcomité besloot om gelijk op de geplande starttijd te starten en niet te wachten tot de wind iets was toegenomen. Daardoor was de eerste race net als bij de Neil Pryde RS:X een moeilijke en moest er heel alert gezeild worden. Thierry Schmitter kon met een derde plaats ook deze wedstrijd voorin meedoen, hoewel hij niet zo kon domineren als de voorgaande dagen. Tijdens de tweede wedstrijd van de dag was de wind alweer stevig toegenomen. Thierry kon zijn superieure aan de windse snelheid gebruiken om deze wedstrijd te winnen.

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout varen tot vandaag een ongelukkig evenement. Vandaag ging het ietsje beter. De eerste race van de dag zeilden de Nederlandse wereldkampioenen naar een keurige derde plaats. De tweede race was er echter weer één met hindernissen. Vlak na de start werd door het comité middels een vlag aangegeven dat er iemand te vroeg was. Marcelien en Lobke namen na hun diskwalificatie van gisteren geen risico en keerden terug naar de lijn om met een
achterstand van zeker 100 meter te beginnen. De hele wedstrijd was een grote inhaalrace, maar verder dan een 13e plaats kwamen de dames niet. In het tussenklassement bezetten zij de 16e plaats.

De zeilwedstrijden voor Olympische klassen van de Semaine Olympique Française zijn nu halverwege. Vrijdag is de laatste dag en worden er met de top tien van het klassement in de diverse klassen finales gevaren. In deze zogenaamde Medalrace strijden de zeilers op de plaatsen op het podium.

De volledige uitslagen vindt u op onderstaande website.

Internetadres: sof.ffvoile.net