Kamer stemt in met aanpak megasalarissen energiesector

Sp

Het kabinet zal nu eindelijk wat moeten gaan doen aan de extreem hoge beloningen van de bestuurders van energiebedrijven zoals NUON en Essent. Vandaag werd een motie van SP-kamerlid Irrgang aangenomen waarin de regering hiertoe wordt opgeroepen.

Bestuurders van deze bedrijven namen vorig jaar meer dan 8 ton per persoon mee naar huis. De regering moet nu dankzij de steun voor de motie-Irrgang met een plan komen dat er voor zorgt dat daar de komende jaren verandering in komt.

Na jaren van afwachten toont het kabinet de laatste tijd eindelijk enige bereidheid iets te doen aan de hoge salarissen van bestuurders in de zogenaamde semi-publieke sector. Volgens de regering hoorden energiebedrijven daar echter niet bij, hoewel deze bedrijven voor 100% in handen zijn van overheden. Irrgang: 'Juist over de enorm hoge salarissen van bestuurders van energiebedrijven was enorm veel ophef, en terecht. Volkomen belachelijk dus dat juist deze salarissen niet aangepakt zouden worden.' De motie legt nu dus druk op de regering om toch met maatregelen te komen.

Irrgang heeft minister Zalm van Financiën meteen om een brief gevraagd waarin hij uitlegt hoe hij de motie gaat uitvoeren.

Meer informatie: Ewout Irrgang, 06-18306002