D66

Senator Schouw heeft er in de Eerste Kamer op aangedrongen om ondernemingsraden het recht te geven informatie over beloningen in te zien. De Wet Harrewijn die in de senaat werd behandeld zou dit deels mogelijk maken, maar Schouw vindt dat deze wet zo erg is afgezwakt dat het de ondernemingsraden veel te weinig echte handvatten biedt om informatie over beloningen boven water te krijgen.

De Wet Harrewijn geeft aan ondernemingsraden de bevoegdheid om informatie over beloningen in te zien. Deze informatie is geanonimiseerd en in groepen opgedeeld. Verder heeft de werkgever mogelijkheden om gegevens over beloning geheim te houden en de wet geldt alleen voor bedrijven met meer dan honderd werknemers.

Gerard Schouw vindt het merkwaardig dat de wet alleen geldt voor bedrijven met meer dan honderd werknemers terwijl bedrijven met ten minste vijftig medewerkers al verplicht een ondernemingsraad hebben. Verder stelde Schouw de ruime mogelijkheden voor geheimhouding voor werkgevers ter discussie. Hij wil dat er wordt bijgehouden hoe vaak er van deze mogelijkheid van geheimhouding gebruik wordt gemaakt. Als hier te scheutig mee wordt omgegaan dan verdient de Wet Harrewijn volgens Schouw een plaatsje in het pasgeopende museum voor overbodig beleid. Dit zou volgens senator Schouw zonde zijn.

25-4-2006 19:48