Gemeente Deventer

Week 17, 25 april 2006

PLAN VAN AANPAK HANDHAVING RIVIERENWIJK

De huidige leefomgeving van de Rivierenwijk moet aantrekkelijk en veiliger worden. Daarom wordt de komende jaren extra geïnvesteerd in de wijkvernieuwing. Handhaving hoort daarbij en dat is een taak van de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders van Deventer heeft een Plan van Aanpak Handhaving Rivierenwijk vastgesteld voor 2006 en volgende jaren. Het plan beschrijft op welke vijf punten de gemeente extra handhaving wil inzetten:

* het tegengaan van onrechtmatige bewoning
* het tegengaan van illegale bouwwerken

* het vergroten van de kwaliteit van de openbare ruimte
* het versterken van de zorg en beheer van de eigen woning
* het bestrijden van drugspanden en hennepteelt.

Wethouder Ina Adema, verantwoordelijk voor de wijkvernieuwing in de Rivierenwijk zegt hierover: âEr is gesproken met diverse bewonersgroepen over de knelpunten die zij ervaren in de wijk. Een aantal acties is al gerealiseerd. Zo heeft de Rivierenwijk weer een wijkagent. Hij heeft een wekelijks spreekuur op donderdag van 14 tot 15 uur in de Buurtsmederij aan de Spuistraat. Met dit plan van aanpak kan de gemeente door met het aanpakken van ongewenste situaties in de Rivierenwijk. Natuurlijk moeten de bewoners zich voor hetzelfde doel inzetten. Gezien de grote inzet en betrokkenheid van de bewoners in de Rivierenwijk heb ik daar alle vertrouwen in.â

Illegaal

Overbewoning en illegale bewoning leveren vaak overlast en onveilige situaties op. Om dit tegen te gaan, worden gerichte controles gedaan in de wijk op adressen met veel bewoners. Inmiddels zijn er al diverse controles uitgevoerd. Voor het tegengaan van overmatige kamerbewoning komen er medio 2006 nadere juridische regels. Daarna worden met verhoogde frequentie controles uitgevoerd. Ook om illegale bouwsels tegen te gaan, komt er meer intensieve controle. De gemeente verwacht dit jaar circa zestig illegale situaties op te sporen en handhavend op te treden. Om dit te realiseren, is extra ambtelijke capaciteit ingezet.

Openbare ruimte en eigen woningen

Om de kwaliteit van de openbare ruimte en dus de woonomgeving in de Rivierenwijk te vergroten, verricht de gemeente gedurende drie jaar extra onderhoudswerkzaamheden. In het bijzonder de omgeving van de afvalcontainers, openbaar groen en bestrating krijgen extra aandacht. Ook het versterken van de zorg en het beheer van de eigen woning komt de leefbaarheid van de wijk ten goede. Daarom start er een project waarin Verenigingen van Eigenaren (VVE) hierin worden ondersteund en gestimuleerd. Het âVVE-projectâ wordt door Rentré Wonen in samenspraak met de gemeente georganiseerd. Zij richten hiervoor een stimuleringsfonds op van waaruit leningen aan de VVEâs kunnen worden verstrekt.

Net als in andere wijken worden ook in de Rivierenwijk hennepkwekerijen opgerold. Gezien de cijfers is voor de Rivierenwijk ten opzichte van de rest van de gemeente geen specifieke aandacht hiervoor nodig. De aandacht voor de aanpak van drugoverlast vanuit het Hennepconvenant is voldoende.

Publicatiedatum: 25-4-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging dinsdag 25 april 2006