Gemeente Deventer

week 17, 25 april 2006

WONINGBOUW OP HAVENEILAND VOORLOPIG VAN DE BAAN

Het Deventer college van burgemeester en wethouders heeft vorig najaar het masterplan voor het herontwikkelen van het Havenkwartier aan de gemeenteraad aangeboden. Hoewel de raad met het college van mening is dat het gebied veel potentie heeft, is in de discussie tijdens de politieke markt gebleken dat op dit moment onvoldoende draagvlak bestaat voor de grootschalige woningbouwontwikkeling die het masterplan voorstaat. Daarom heeft de raad het college verzocht het masterplan nog eens tegen het licht te houden en met een nieuw raadsvoorstel te komen. Uitgangspunt blijft dat dit gebied alle kansen heeft geleidelijk te worden herontwikkeld van een gebied met een voornamelijk marginale bedrijfsmatige functie tot een wijk met stedelijke woon- en werkfuncties.

Nadat het college vorig najaar het masterplan aan de raad heeft aangeboden heeft deze uitvoerig de tijd genomen zich voor te bereiden op de besluitvorming. Er is een hoorzitting georganiseerd en ook heeft een expertmeeting en een deskundigenmeeting plaatsgevonden. Belanghebbenden hebben daarbij uitvoerig de mogelijkheid gehad hun visie op het voorstel in te brengen.

Onvoldoende draagvlak

Tijdens de behandeling door de raad bleek dat op dit moment onvoldoende draagvlak bestaat om in het gebied woningbouw te ontwikkelen op de schaal waar het masterplan van uitgaat. Vooral het ontwikkelen van woningen op het Haveneiland (Sint Olafstraat), vormt een groot struikelblok. Het omliggende bedrijfsleven heeft de raad aangegeven bang te zijn dat zij door deze ontwikkeling in hun bedrijfsvoering wordt aangetast.

Nuanceringen

Hoewel het college van mening blijft dat de visie zoals beschreven in het masterplan uiteindelijk gemeentebreed het hoogste maatschappelijke rendement oplevert, heeft zij toch een aantal nuanceringen aangebracht. De belangrijkste is, dat op dit moment wordt afgezien van woningbouw op het Haveneiland. Met het herontwikkelen van het Havenkwartier is zeker vijftien tot twintig jaar gemoeid. Het college vindt het verstandiger op dit moment geen besluit te nemen over een vergaande bestemmingswijziging van het Haveneiland. Op dit moment kan niet worden voorzien met welke omgevingsfactoren het Haveneiland over tien tot vijftien jaar heeft te maken en welke andere wettelijke mogelijkheden in de toekomst ontstaan voor het herontwikkelen van dit gebied.

Het Haveneiland wordt in het nieuwe bestemmingsplan Havenkwartier bestemd voor bedrijfsdoeleinden in een lichte categorie. Deze mogen niet storend zijn voor de geplande woningbouw aan de Mr. H.F. de Boerlaan. Voor het huidige gebruik neemt de gemeente een zeer specifieke bestemming op zodat de bedrijven niet in hun bedrijfsvoering worden aangetast.

Aparte bestemmingsplanprocedure

De plantoelichting laat zien dat de gemeente in de toekomst denkt aan het herontwikkelen van het gebied. Welke bestemming het Haveneiland uiteindelijk krijgt, is nu nog niet duidelijk. In een later stadium kan voor dit gebied een aparte bestemmingsplanprocedure worden gevoerd als er gekozen wordt om bijvoorbeeld woningen of kantoren in dit gebied toe te staan.

Publicatiedatum: 25-4-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging dinsdag 25 april 2006