Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

21 april 2006

Presentatie Toekomstagenda Milieu en Milieuverkenning

Persuitnodiging

Staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) presenteert dinsdag 25 april om 17:30 uur de Toekomstagenda Milieu in het Spaansche Hof in Den Haag. De Toekomstagenda Milieu komt met voorstellen om het milieubeleid aan te passen aan de eisen van deze tijd. ,,Nieuw milieubeleid is nodig omdat het Nederlandse milieubeleid vastloopt. Willen we de huidige milieuproblemen oplossen, dan moet het milieubeleid slimmer en moderner,'' aldus staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu).

Zakelijke aanpak

Bij het opstellen van de Toekomstagenda heeft Van Geel bewust gekozen voor een aanpak die past bij onze tijd: zakelijk, ondogmatisch en met een nuchtere afweging van kosten en baten. ,,Een aanpak van het milieubeleid waarmee we nu en in de toekomst de veiligheid en gezondheid van de inwoners van Nederland zeker kunnen stellen,'' aldus de staatssecretaris. 25 april licht Van Geel de inhoud van de Toekomstagenda toe aan de partijen met wie hij samen de Toekomstagenda gaat uitvoeren; maatschappelijke organisaties, bestuurders, deskundigen en bedrijven. Daarnaast gaat hij in gesprek over de betekenis van de Toekomstagenda voor de aanwezigen. ''Want in ons kleine land kan het milieubeleid alleen slagen met de inzet van ieders creativiteit en energie.''

Milieuverkenning

Bij de presentatie van de Toekomstagenda biedt ook Klaas van Egmond, directeur Milieu- en Natuurplanbureau (MNP), de staatssecretaris de Milieuverkenning 2006 aan. De Milieuverkenning signaleert toekomstige opgaven voor milieubeleid en oplossingsrichtingen. Welke milieuproblemen vragen in de toekomst onze aandacht? Welk aanvullend milieubeleid is er mogelijk om die problemen aan te pakken? Wat kost dat en wat levert het op? Op deze vragen wil de Milieuverkenning antwoord geven.




Ministerie van VROM