Saxion Hogescholen
BR>

do 20 april 2006

Oud Saxion-student brengt kennis duurzame energie naar Kenia

Dinsdag 25 april aanstaande vertrekt ing. Wouter Voortman voor vier maanden naar Kenia om daar te werken als vrijwilliger. Wouter is afgestudeerd aan de opleiding Technische Natuurkunde van Saxion Hogescholen, waar hij zich heeft gespecialiseerd in de duurzame energie. De afgelopen zeven maanden was hij projectmedewerker bij het lectoraat Duurzame Energievoorziening van Saxion. Nu heeft hij zich aangesloten bij de organisatie Ex-change om zijn kennis in te brengen in een project in het Keniaanse Kituidistrict.

Ex-change
Ex-change is een ontwikkelingsorganisatie die stageplaatsen realiseert in ontwikkelings-landen. De studenten die deze stageplekken invullen, houden zich bezig met technologische voorzieningen die in de basisbehoeften van de lokale bevolking moeten voorzien. Voorbeelden zijn: de bouw van dammen om drinkwater vast te houden en het oprukken van de woestijn tegen te gaan, een project waarin studenten zich bezig houden met wateronderzoek en zuiveringstechnieken om schoon en veilig drinkwater te verkrijgen en een ICT-project waarbij in een ziekenhuis een digitaal patiëntenbestand wordt opgezet. Voor al deze projecten is energie nodig. Het energieteam waarvan Wouter Voortman deel gaat uitmaken gaat zich samen met de lokale bevolking inzetten om deze energievraagstukken op te lossen. Wouter denkt hierbij - uiteraard - vooral aan duurzame oplossingen. Zo gebruikt men in veel ontwikkelingslanden al Solar Cookers, een zonnekookdoos, gemaakt van dozen of oude autobanden, waarmee gekookt kan worden op de energie van de zon. Daarnaast gaat Wouter de laatste hand leggen aan een biogasinstallatie waar een eerder team reeds mee begonnen is.

Belangstellenden die meer informatie willen of een donatie willen doen, kunnen een e-mail sturen naarenergietechniek-kenia@hotmail.com. Zij ontvangen dan één keer per maand een nieuwsbrief van Wouter Voortman. Ook kunnen de vorderingen worden gevolgd op Wouters persoonlijke website: www.ex-changeR.nl/veldpost, onder team 54.