Ingezonden persbericht

Sporen naar het verleden

25 t/m 28 mei 2006 in Goes
Een dagje uit voor het hele gezin!

In het openlucht-spoorwegmuseum van Zeeland, in Goes, keert u terug in de tijd. Enkele stokoude stoomlocomotieven en rijtuigen passeren de revue en bieden u de gelegenheid om een prachtige reis te maken door het Nationaal Landschap van Zuidwest-Zeeland. Rondom de werkplaats ziet u oude ambachten en vele vrijwilligers in klederdracht die dit spoorwegmuseum levendig houden. Geniet de hele dag met het hele gezin van dit fascinerende evenement!

De Museum Stoomtrein Goes-Borsele vertelt het verhaal van het Nederlands spoorwegbedrijf in de jaren '30. Speciaal voor het evenement "Sporen naar het verleden" wordt de vaste collectie van spoorwegmaterieel uitgebreid met talloze attracties, activiteiten en kleine exposities.

Op het buitenterrein vertrekken de treinen naar Kwadendamme en Hoedekenskerke. De goederentrein rangeert op het emplacement. Liefhebbers kunnen een kijkje nemen in de cabine van een oude elektrische locomotief. De stoommachinist zal u hierover niets vertellen, hij is niet te spreken over deze elektrische tractie, "een achteruitgang voor het machinistenvak" spreekt hij, alleen vergeet hij dan wel dat de elektrische trein de toekomst heeft, u kunt het weten!

Als u graag wilt ervaren hoe het is om op de stoomlocomotief mee te rijden dan kan dat bij ons!! Gedurende deze vier dagen kunt u gratis deelnemen aan zogenaamde "voetplaatritten". U rijdt dan samen met de machinist en de stoker over ons museumterrein !!

Rondleidingen geven een beeld van de ontwikkeling van het terrein naar het museumthemapark dat hier gebouwd wordt. Op diverse plaatsen staan oldtimers, historische koetsen en wordt het verleden tot leven gebracht met living history.

In de historische werkplaats is te zien hoe gewerkt wordt aan de restauratie en revisie van historisch materieel zoals de "Oersik 122" en het 'Ovale ramer' rijtuig.
Mogelijk kunt u al neerploffen in een 1e of 2e klasse coupé van dit rijtuig en ervaren hoe het was om hiermee prachtige lange reizen te maken.
Een demonstratie smeden, een expositie van historische motorfietsen en diverse tentoonstellingen maken het verhaal compleet.

In het restaurant 'Uitspanning de Goederenloods' kunt u even 'stoom' afblazen en bepalen met welke stoomtrein u naar Hoedekenskerke afreist. Tevens vindt u hier muziekgroepen welke u nog meer in de dertiger jaren sfeer mee terug nemen.

Nadat u met een van de historische Nederlandse treinen naar Hoedekenskerke bent gereden, kunt u daar uw kinderen met de groot opgezette minispoorbaan mee laten rijden. In restaurant " de Buffer" kunt u een consumptie nuttigen in de koffiecorner, ook kunt u zien hoe in de dertiger jaren klompen werden gemaakt en genieten van een LGB modelspoorbaan.

"Sporen naar het Verleden" wordt georganiseerd door de ruim 160 vrijwilligers van de Museum Stoomtrein Goes-Borsele en word mede mogelijk gemaakt door de Rabobank Beveland en Media hoofdsponsor PZC
Zij heten alle belangstellenden welkom in dit museum in bedrijf.

De belangrijkste gegevens op een rij:
Data: donderdag 25 mei t/m zondag 28 mei
Openingstijden: alle dagen van 10:00 tot 18:00 uur
Toegang: dagkaart voor toegang tot het museumterrein in Goes en onbeperkt reizen met de stoomtreinen: volwassenen 10 euro en kinderen (t/m 12 jaar) 5 euro. Bereikbaarheid: op loopafstand van het NS-station
Gratis parkeerplaats bij het museumterrein in Goes, te bereiken via de Albert Plesmanweg (industriegebied De Poel I)
Voor meer informatie: www.destoomtrein.nl of (0113) 270 705

Extra informatie voor de redactie