VVD


26-4-2006

Belastingplichtigen beter beschermen tegen de fiscus

VVD-Tweede-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink presenteert vandaag tijdens een gastcollege op de Universiteit van Leiden een initiatiefwetsvoorstel dat een doorbraak zal betekenen voor de rechtsbescherming van particulieren en ondernemers tegen de Belastingdienst.

Met dit wetsvoorstel pleit Dezentjé Hamming voor het openen van een wettelijke mogelijkheid om buitenproportionele controles van de Belastingdienst vooraf te laten toetsen door de rechter.

De VVD komt hiermee in verweer tegen de controledrift van de Belastingdienst waarbij bedrijven onnodig lastig worden gevallen. Zo houdt de Belastingdienst regelmatig zogenaamde "Fishing Expeditions" waarbij een bedrijf gevraagd wordt álle emailberichten van iedere computer van de afgelopen drie jaar af te staan. Ook zijn er bedrijven die keer op keer ellenlange vragenlijsten in moeten vullen. Dit ter vervanging van het `boekenonderzoek' dat de belastingdienst zelf niet meer uit wil voeren omdat het de dienst teveel tijd kost. Dit leidt ertoe dat de Belastingdienst bedrijven overvraagt en deze organisaties veel tijd en geld kwijt zijn aan de ongerichte vragen van ambtenaren. Een ondernemer kan hier niets tegen beginnen omdat bij onderzoeken van de Belastingdienst de omgekeerde bewijslast geldt en er geen bezwaar mogelijk is. Dit kan pas als de aanslag is opgelegd. "Maar de nieuwsgierigheid van de belastingambtenaar hoort een juridische grens te kennen", aldus Dezentjé Hamming.

De VVD wil een einde maken aan deze tekortkoming in het rechtssysteem en belastingplichtigen de mogelijkheid geven om tegen buitenproportionele controles in beroep te gaan bij de rechter. De VVD is van mening dat de controleurs van de Belastingdienst gerichter te werk zullen gaan als zij verantwoording af moeten leggen over hun werkzaamheden.
De VVD pleit met het initiatiefwetsvoorstel voor een betere rechtbescherming van particulieren en ondernemers via een directe toetsing door de rechter, zo nodig via een voorlopige voorziening.

De VVD staat niet alleen in haar standpunt. Reeds eerder heeft de belastingrechter geoordeeld dat er sprake is van een tekortkoming in de rechtsbescherming van belastingplichtigen en dat het aan de wetgever is om dit op te heffen. Verder heeft ook staatssecretaris Vermeend al in 1997 te kennen gegeven dat hij bereid was met wettelijke maatregelen te komen. Dit voornemen is door voorgaande regeringen een aantal keer bevestigd, maar tot uitvoering is het niet gekomen. De huidige regering is niet van plan in actie te komen. De VVD-fractie in de Tweede Kamer dient daarom een initiatiefwetsvoorstel in.

26 april 2006