Partij van de Arbeid


Den Haag, 25 april 2006


VRAGEN VAN HET LID ARIB (PVDA) AAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT


over het Radboudziekenhuis


* Wat vindt u van het besluit van de Inspectie voor de gezondheidszorg om het Radboudziekenhuis te Nijmegen met onmiddellijke ingang te laten stoppen met het uitvoeren van hartoperaties bij volwassenen? (1)


* Sinds wanneer is de Inspectie voor de gezondheidszorg precies op de hoogte van de hoge sterftecijfers, met name het abnormaal hoge aantal hartchirurgische sterfgevallen in 2004, na een openhartoperatie in het Radboudziekenhuis?


* Wat is precies het verschil tussen de cijfers die worden vastgelegd in de basisset prestatie-indicatoren ziekenhuizen en de cijfers in de NICE-database?


* Kan aangegeven worden hoe de cijfers voor de basisset prestatie-indicatoren ziekenhuizen en de cijfers in de NICE-database voor de afdeling hartchirurgie van het Radboudziekenhuis luiden voor het jaar 2004 en voor de jaren daarna?


* Sinds wanneer had de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte kunnen zijn van de hogere sterftecijfers in het Radboudziekenhuis, mede gezien het feit dat de Inspectie wel beschikte over de basisset prestatie-indicatoren? Hadden de prestatie-indicatoren aanleiding kunnen of moeten zijn voor de inspectie voor de gezondheidszorg om het Radboudziekenhuis te bezoeken?


* Wanneer was de Inspectie voor de gezondheidszorg precies op de hoogte van de uitgelekte e-mail van de hoogleraar, over de hoge sterfte na hartchirurgie in het Radboudziekenhuis?


* Wat was precies de aanleiding voor de Inspectie voor de gezondheidszorg om nader onderzoek naar de sterfgevallen na openhartchirurgie in het Radboudziekenhuis te verrichten?


* In hoeveel van de sterftegevallen van 2004 kan met zekerheid gezegd worden dat het overlijden was te vermijden? In hoeveel gevallen was overlijden onvermijdelijk?


* Is alleen gekeken naar sterftegevallen in 2004 of zijn de jaren daarna ook onderzocht? Zo ja, wat waren de sterftecijfers na 2004, hoeveel van deze gevallen van overlijden waren vermijdbaar?


* Vindt u het voldoende alleen te pleiten voor openbaarheid van sterftecijfers om de kwaliteit van ziekenhuizen in kaart te brengen? (2.)


* Denkt u dat een afwijking van het gemiddelde sterftecijfer aanleiding moet zijn voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg om tenminste een verklaring te vragen voor de hogere sterftecijfers, c.q. te bezien of deze cijfers gecorrigeerd kunnen worden voor de ernst van de ziekte of voor andere autonome factoren?


* Hoe gaat u ervoor zorgen dat er inzicht komt in de prestaties van hartchirurgische centra (en van andere ziekenhuizen) in Nederland?


* Hoe gaat u ervoor zorgen dat, wanneer er sprake is van onvoldoende kwaliteit in een ziekenhuis, het mogelijk is om in een vroeg stadium in te grijpen en onnodige sterfgevallen en/of complicaties te voorkomen?


(1.) www.Nu.nl; nieuws , 25 april 2006
(2.) Tweede Kamer , vergaderjaar 2005-2006, Aanhangsel van de Handelingen, nr. 231