Time : 12:02:52
Date : 26 April 2006
Sender Name: Ovam

resultaten bodemonderzoek voormalige bedrijf Produits Chimiques de Nieuport (PCN) in Nieuwpoort

Zopas maakte de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) de resultaten bekend van het beschrijvend bodemonderzoek dat zij liet uitvoeren op de terreinen en aanpalende percelen van het voormalige bedrijf Produits Chimiques de Nieuport (PCN) in Nieuwpoort. Voor de bedrijfsterreinen en 76 van de aanpalende percelen is sanering noodzakelijk en zal een bodemsaneringsproject worden opgesteld. Alhoewel voorzorgsmaatregelen niet noodzakelijk blijken volgens de gehanteerde normen, raadt de OVAM de betrokken omwonenden aan, naargelang de aard van de op hun perceel aangetroffen verontreinging, om geen grondwater meer te gebruiken. De OVAM heeft inmiddels de opdracht gegeven om een bodemsaneringsproject op te stellen.

Het voormalige bedrijf Produits Chimiques de Nieuport produceerde van 1926 tot 1966 zinksulfide en gedurende een korte periode ook loodwit.

De afvalstoffen van de productie werden steeds op de terreinen gestort. Reeds sinds 1982 zijn deze afgesloten en verzegeld door de burgemeester .
Het huidige beschrijvend bodemonderzoek, waarbij bodem en grondwater onderzocht werden, stelt op de voormalige bedrijfsterreinen zelf sterk verhoogde concentraties van zware metalen vast in de grond en het grondwater, in die mate dat sanering noodzakelijk is. De verontreiniging in het grondwater heeft zich slechts in beperkte mate verspreid tot buiten de site. Toch, om een verdere verspreiding van de verontreiniging te voorkomen, is een sanering van het grondwater noodzakelijk op de voormalige bedrjifsterreinen en onder 74 aanpalende percelen.
Wat de aanpalende percelen betreft: door verwaaiing van bodemdeeltjes is ook in sommige tuintjes een verhoging van de concentraties aan zware metalen in de bodem vastgesteld, echter, slechts voor 2 percelen in die mate dat hierbij sanering noodzakelijk zal zijn. De ernst van de verontreiniging is niet van die omvang dat voorzorgsmaatregelen dienen getroffen te worden. De OVAM raadt wel af om grondwater te gebruiken voor consumptie. Voor enkele percelen kregen de bewoners het advies om ook geen groenten te kweken. De OVAM heeft alle betrokken eigenaars en bewoners reeds een attest met begeleidende brief opgestuurd over de verontreinigingstoestand op hun perceel.
Voor de uitvoering van de bodemsanering zal een bodemsaneringsproject opgesteld worden. Het is de bedoeling om in samenwerking met de stad Nieuwpoort een verdere ontwikkeling tot woongebied van de site na sanering mogelijk te maken.Percelen waar verhoogde concentraties aan zware metalen zijn vastgesteld maar die niet gesaneerd moeten worden, worden opgenomen in het register voor verontreinigde gronden. Dit register is een loutere inventarisatie van alle gronden in Vlaanderen waar bodemonderzoek gebeurd is en waar in meer of mindere mate verontreiniging is vastgesteld, ook wanneer een bodemsanering in het huidig gebruik daarbij niet noodzakelijk is.

De bodemsaneringsdeskundige ERM nv, die ook de beschrijvende bodemonderzoeken heeft uitgevoerd, kreeg van de OVAM de opdracht toegewezen tot het uitwerken van het bodemsaneringsproject. Dit project zal een omschrijving geven van de saneringswijze. Hierbij worden de relevante technieken ten opzichte van elkaar afgewogen en wordt een keuze gemaakt die gebaseerd is op het milieurendement, ook wel de best beschikbare technologie tegen aanvaardbare kostprijs genoemd.