Gemeente Geldermalsen

Ouderhoud Joodse begraafplaatsen over naar gemeente

26 april 2006 - Binnen het grondgebied van de gemeente Geldermalsen liggen twee Joodse begraafplaatsen:

* Meersteeg Geldermalsen; eigendom van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap te Amsterdam;

* Parkweg Beesd; eigendom van de vereniging Het Joodse Begrafeniswezen te Amsterdam

Op beide begraafplaatsen zijn enkele elementen aangemerkt als gemeentelijk monument.

Op basis van een informele afspraak werd de begraafplaats in Geldermalsen de afgelopen jaren summier door de gemeente onderhouden. Het onderhoud op de begraafplaats in Beesd werd tot voor kort verzorgd door een omwonende. Vanwege diens verhuizing is aan deze afspraak een einde gekomen.

Beide eigenaren hebben het gemeentebestuur benaderd met de vraag of de gemeente bereid is het onderhoud structureel op zich te nemen en hierover tot formele afspraken te komen. De vraag richt zich niet op volledig onderhoud van de begraafplaatsen (t.a.v. Joodse begraafplaatsen gelden hiervoor andere uitgangspunten dan bij andere begraafplaatsen), maar slechts op het maai- en snoeiwerk. In het verleden zijn vele Joodse begraafplaatsen in eigendom aan hen overgedragen. Vanwege gebrek aan financiële middelen zijn al met meerdere gemeenten afspraken gemaakt ten aanzien van het onderhoud.

Formeel gezien is het gemeentebestuur niet verplicht tot enig onderhoud. Gezien (de achtergrond van) het ontbreken van een Joodse gemeenschap in de gemeente, de respectvolle wijze waarop in zijn algemeenheid met begraafplaatsen dient te worden omgegaan en de zorg voor behoud van lokaal cultuur historisch erfgoed beschouwt het college van burgemeester en wethouders het echter als een morele en maatschappelijke plicht om dit verzoek in te willigen. Het gaat om een heel specifieke situatie waarbij een vergelijking met de overige bijzondere begraafplaatsen in de gemeente niet aan de orde is.

De kosten zijn gering en bedragen jaarlijks in totaal circa 1.400,--.