Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

WOB-verzoeken

Subsidie voor biologische certificering

25-04-2006 - Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vergoedt van 2006 tot 2011 de certificeringskosten van Skal, de organisatie die toezicht houdt op de biologische landbouw. Alle biologische boeren, die aangesloten zijn bij Skal, komen in aanmerking voor deze jaarlijkse vergoeding. De certificering kost in 2006 EUR 650,- en wordt volledig vergoed. Als een biologische boer zich voor het eerst aansluit bij Skal, worden ook (eenmalig) de aansluitkosten vergoed. De minister wil met deze subsidie de maatschappelijke waardering uitdrukken voor de bijdragen die biologische ondernemers leveren aan een goede kwaliteit van het milieu, dierenwelzijn en landelijk gebied.

Certificering Skal
Tot en met vorig jaar konden biologische ondernemers voor subsidie een beroep doen op de
de Regeling Stimulering Biologische Productiemethode (RSBP). Deze regeling wordt niet meer opengesteld, maar vervangen door de Subsidieregeling Voortzetting Biologische Productiemethode (SVBP). In de Beleidsnota Biologische Landbouw 2005-2007 heeft de Minister van LNV een voortzettingssubsidie voor biologische boeren aangekondigd. Deze regeling moet zo min mogelijk administratieve en uitvoeringslasten geven. Een hectarepremie bleek hoge administratieve lasten en uitvoeringskosten te geven. De minister heeft daarom gekozen voor een andere invulling van de subsidie, waarbij de lasten minimaal zijn. De Plattelandsontwikkelingsverordening van de EU biedt de mogelijkheid de certificeringskosten te vergoeden van de Skal. Bijkomend voordeel hiervan is dat in principe alle biologische boeren en boeren in omschakeling gelijk beloond worden voor hun bijdrage aan milieu, landelijk gebied en dierenwelzijn. Een hectaretoeslag pakt vooral gunstig uit voor biologische boeren met (veel) grond.

Aanvraag
De biologische boeren die aangesloten zijn bij Skal krijgen binnenkort een brief met informatie over de jaarlijkse vergoeding. Door de brief getekend terug te sturen, ontvangt men 5 jaar lang de vergoeding. De voorwaarde is wel dat men aangesloten blijft bij Skal. Ook in 2007 krijgt een biologische boer, die zich dat jaar aangesloten heeft bij Skal, een brief waarmee hij een aanvraag kan doen voor een vergoeding van de certificeringskosten.

Blijf op de hoogte en neem een abonnement.