Dienstenbond CNV

ACTIEVERGADERINGEN VBA: VBA OP RAMKOERS
26-04-2006

Op 13 april is er een brief verstuurd naar de VBA-directie. Tot op heden hebben bonden geen reactie gehad op de namens medewerkers gestelde eisen voor de CAO. Daarom zullen gezamenlijke bonden, FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond actievergaderingen organiseren op 9 mei in het begin van de middag en de avond.

In de brief van 13 april naar aanleiding van de goed bezochte ledenvergaderingen gesteld dat:

* De toeslag voor de continudienst bij de beveiliging pensioendragend moet zijn, conform voorstel bonden.
* De WAO-hiaat-premie over 2004 en 2005 volledig teruggegeven moet worden aan de medewerkers, onder aftrek van de overeengekomen 10% kosten. Verrekening met andere kosten of met tekorten van de jaren daarvoor is niet acceptabel.

* Er dient duidelijkheid te komen ten aanzien van de ziektekostenverzekering voor de mensen die in het oude stelsel particulier verzekerd waren. Dit geldt tevens voor de gepensioneerden/VUTers.

Bonden hebben duidelijk gesteld dat er op dit moment geen nieuwe CAO is, er is nog geen handtekening gezet door een bevoegd bestuurder zoals de wet voorschrijft. In Artikel 3 van de Wet op de CAO staat: Eene collectieve arbeidsovereenkomst kan slechts worden aangegaan bij eene authentieke of onderhandsche akte. () een vereniging die de akte niet heeft ondertekend is derhalve geen partij. Leden hebben daarop duidelijk aangegeven dat in dat geval het mes aan twee kanten snijdt; of de CAO komt tot stand zoals is afgesproken en waarop leden hebben ingestemd, of er is geen CAO en de oude CAO blijft voor de medewerkers in de nawerking van toepassing.

Inconsequent beleid en 5 mei
De VBA blijft maatregelen uit het principe-akkoord toepassen, echter, alleen in het straatje wat de VBA uitkomt. Bijvoorbeeld, een afspraak als de verrekening van de contributie wordt niet uitgevoerd, maar zes uur veilen moet wel! Echter, er is geen feitelijke grond meer om om 6 uur te beginnen met veilen!

Bovendien wordt er nu door HRM gesteld dat er op 5 mei gewerkt moet worden. In de oude, voor de meeste medewerkers nu nog geldige CAO staat in artikel 11 dat:

5 mei is een vrije dag. Indien in verband met de voortgang van de werkzaamheden gewerkt dient te worden kan voor deze gewerkte uren vervangende vrije tijd worden opgenomen, uur voor uur (het wordt toegevoegd aan uw vakantietegoed). Er wordt geen feestdagentoeslag betaald. De uren worden, net als bij alle andere werknemers, gewoon doorbetaald.

Met ander woorden, u bent vrij, maar als u moet werken, krijgt u de gewerkte uren als vrije tijd terug.

Onfatsoen
Tijdens de ledenvergaderingen hebben niet alleen bonden hun ervaringen gedeeld met de leden over de houding van de VBA-directie, maar hebben ook medewerkers uitgebreid aangegeven waar het volgens hun aan schortte. Het niet reageren, ook niet eens met een simpele ontvangstbevestiging op de brief van bonden, is een zoveelste teken van groteske arrogantie van de directie.

ACTIE!
Alles bij elkaar reden om actievergaderingen te organiseren. Daar zullen wij u vragen welke acties wij zullen organiseren. Dat gaat van stiptheidsacties, tot werkonderbreking en staking! Daar zullen wij u ook vragen om een ultimatum te stellen aan directie. In de ledenvergaderingen hebben de leden aangegeven dat we deze stappen zouden nemen als er geen of een afwijzende reactie zou zijn van de VBA.

De actievergaderingen zullen gehouden worden op 9 mei in het begin van de middag en de avond. Leden en niet-leden zijn welkom, echter, niet-leden hebben geen stemrecht. Komt allen en neem uw collegas mee, dit gedrag van de VBA pikt u toch niet meer!

U zult in de loop van volgende week geïnformeerd worden over de locatie en het precieze tijdstip.

Het is en wordt spannend bij de VBA. Maar het is nu ook de hoogste tijd om te laten zien dat u het er niet mee eens bent. Dat u niet met u laat sollen en directie niet zomaar kan doen wat zij wil. Leden hebben het voor het zeggen, maar ook niet-leden profiteren mee. Maak ze lid, ook zij hebben er voordeel aan!

Voor vragen en/of opmerkingen, kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon: 023 5651052 of e-mail: f.monsma@cnvdibo.nl