FNV Bouw

Werkgevers mortel breken CAO-onderhandelingen af

Werkgevers in de mortel- en morteltransportondernemingen (2200 werknemers) hebben woensdag 26 april de CAO-onderhandelingen afgebroken. Zij waren niet bereid om de problemen rondom de werktijden te regelen. FNV Bouw en Hout- en Bouwbond CNV zijn in ieder informeel en formeel overleg oplossingsgericht en creatief geweest. De insteek van FNV en CNV is een goede CAO waarin werktijden op een fatsoenlijke manier geregeld zijn. Werkgevers in de mortel weigeren echter iedere vorm van een eventuele oplossing.

Knelpunt in de mortel zijn de zogeheten 'meeruren'. De meerurenregeling is een CAO-afspraak waarbij extra gewerkte uren ingezet kunnen worden om werkgevers de flexibiliteit te bieden waar bedrijven behoefte aan hebben. Voor werknemers vloeide er uit deze regeling meer zekerheid van hun arbeidsplaats voort. Werkgevers bleken echter niet in staat om de meerurenregeling uit de CAO juist toe te passen. Sterker nog: er werd misbruik van gemaakt.

De bonden hebben meerdere handreikingen gedaan om met werkgevers tot een simpele en goed handhaafbare oplossing te komen, voor zowel werkgevers als werknemers. Ook hierin hielden FNV en CNV vast aan een constructieve en creatieve houding om te komen tot een oplossing naar ieders tevredenheid. Werkgevers laten met het breken van de onderhandelingen zien dat zij niet streven naar een gedegen aanpak van een goede oplossing voor werktijden in de sector.

FNV en CNV beraden zich nu op de ontstane situatie en zullen in de komende dagen hun leden raadplegen over het te volgen traject.