Socialistische Partij

AFM moet consument eerder kunnen waarschuwen

26-04-2006 * SP-Kamerlid Ewout Irrgang vindt dat de Autoriteit Financiële Markt (AFM) meer mogelijkheden moet krijgen om burgers vroegtijdig te waarschuwen voor misleidende (leen)reclames of bedrijven die op een andere manier een loopje nemen met de regels. Dat bepleit hij deze week bij de behandeling van het eerste deel van de Wet Financieel Toezicht (Wft).

De nieuwe wet biedt al meer mogelijkheden voor de AFM om in een vroeg stadium te waarschuwen. Daar bij gaat het om overtreding van een expliciet verbod, zoals een bedrijf dat zonder een vergunning werkt. In de wet staan echter ook geboden en bij overtredingen daarvan kan de AFM niet vroegtijdig waarschuwen. Daaronder valt onder andere de zorgplicht die bedrijven opdraagt geen producten te verkopen aan mensen die dat financieel niet kunnen dragen. Ook moeten bedrijven eerlijke informatie verstrekken over hun producten.

Irrgang: "Bij de aandelenlease-affaire werden massaal producten verkocht aan mensen die dat financieel helemaal niet konden dragen. In zo'n geval moet de AFM kunnen waarschuwen, in plaats van dat er jaren moet worden gewacht totdat de (veel te lage) boete kan worden opgelegd."