KNMG

NIEUW:

KNMG organiseert symposium Taakherschikking

Op 26 april organiseert de KNMG in samenwerking met de Algemene Vereniging Verpleging en Verzorging (AVVV) een symposium over taakherschikking. Tijdens het symposium gaan we met name in op het voorstel van VWS-minister Hoogervorst om de Wet BIG aan te passen, zodat ook verpleegkundig specialisten en physician assistants medicatie mogen voorschrijven.

De KNMG ziet (potentiële) voor- en nadelen aan deze verschuiving van taken. Een voordeel is bijvoorbeeld dat de bevoegdheid direct gekoppeld is aan de feitelijke taakuitoefening en deskundigheid. En dat kan de effectiviteit en doelmatigheid van de zorg ten goede komen. We zien als mogelijk nadeel dat, door het verdwijnen van de centrale positie van de arts als voorschrijver, de kwaliteit van en de samenhang in het medicatiebeleid vermindert en de patiëntveiligheid in het gedrang komt.

Tijdens het symposium gaan we met verschillende workshops in op vragen als:
· wat is de balans tussen voor- en nadelen van een eventuele verschuiving in voorschrijfbevoegdheid?
· hoe kan de verantwoordelijkheidsverdeling tussen artsen en verpleegkundig specialisten en physician assistants worden geregeld? · op welke wijze moet de bevoegdheid (zelfstandig bevoegd zijn, of gedelegeerd bevoegd) voor de verpleegkundig specialisten en physician assistants worden geregeld?
· welke (organisatorische) randvoorwaarden zijn noodzakelijk om de voorschrijfbevoegdheid op een verantwoorde wijze te regelen? · hoe kan worden voorkomen dat verpleegkundig specialisten en physician assistants voorschrijffouten maken als gevolg van een gebrek aan deskundigheid op dit gebied? Met andere woorden op welke wijze verwerven professionals de benodigde noodzakelijke deskundigheid en hoe wordt deze geborgd?

Doelgroep: medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen, gezondheidsrechtjuristen en beleidsmakers.

Voor meer info kijkt u op www.knmg.nl/symposia!

Laatst gewijzigd: 19-01-2006