Gemeente Sneek


College Sneek pleit voor groter draagvlak voor concept Europees Programma
Het college van B en W van de gemeente Sneek heeft aan het Samenwerkingsverband Noord Nederland laten weten wat het vindt van het concept programma, dat door het SNN is gemaakt voor de periode 2007 - 2013.

Bij het opstellen van het Operationeel Programma is door het SNN nauw samen gewerkt met de vier grote gemeenten in Noord Nederland. Op zich vindt het college van Sneek dat begrijpelijk omdat in die vier steden belangrijke ontwikkelingen zich concentreren. Naar mening van het college zou de voorbereiding van het programma echter aan kracht gewonnen hebben en ook een groter draagvlak verworven hebben, indien ook middelgrote steden, zoals Sneek, en economische kernzones,zoals bijvoorbeeld de A7-zone, in een eerdere fase bij de opstelling van het OP betrokken zouden zijn geweest. Immers, ook in deze steden en zones zijn belangwekkende ontwikkelingen gaande, die in omvang wellicht kleiner zijn dan in de vier grote steden, maar die door hun aard en hun vaak nauwe relatie met het bedrijfsleven, een belangrijke bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling van Noord Nederland.

Het college van Sneek pleit ook voor een nauwere betrokkenheid bij de uitvoering, bijvoorbeeld door een vertegenwoordiging in de stuurgroep of andere uitvoerende organen.

Het Operationeel Programma kiest voor een drietal prioriteiten
· Kenniseconomie, innovatie en ondernemerschap
· Aantrekkelijkheid steden

· Aantrekkelijke regio's

Deze thema's en daarbij behorende maatregelen en projectcategorieën bieden naar de mening van het college voldoende aanknopingspunten voor het ontwikkelen van goede projecten. Zij sluiten op een groot aantal punten aan bij zaken die in de gemeente Sneek, zelfstandig dan wel in overleg met het lokale bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, reeds in gang worden gezet. Het feit dat ze tot de kern van het Operationeel programma gaan behoren, maakt het mogelijk een versnelling en/of verdieping aan te geven.

Sneek draagt een groot aantal mogelijke projecten aan die in de komende jaren kunnen worden opgepakt en wellicht een medefinanciering kunnen krijgen via de Europese Programma's. Gedacht kan worden aan projecten in de toeristische sector (Stoomtrein, versterking ondernemerschap) op het terrein van het arbeidsmarktbeleid en op het verder verbeteren van de stad, bijvoorbeeld door de realisatie van een nieuw theater met een zomerprogrammering.

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 25-4-2006