GroenLinks

GroenLinks richt koopkrachtpakket op mensen die het echt nodig hebben

26 april 2006

De laagste inkomens en chronisch zieken, gehandicapten en ouderen moeten extra koopkrachtondersteuning krijgen. Dat stellen Ineke van Gent en Kees Vendrik voor in reactie op de voorjaarsplannen van het kabinet. Daarnaast roepen zij het kabinet op om de werkgevers de duimschroeven aan te draaien: deze hebben bij elkaar ongeveer twee miljard overgehouden aan het nieuwe zorgstelsel. Als het aan GroenLinks ligt, komt dat geld niet ten goede aan de bedrijven, maar aan arbeidsvoorwaarden of scholing van de werknemers.

Niet generiek maar specifiek
Het kabinet deelt ongericht geld uit. Ook aan veel mensen die het goed hebben. Zo wordt via een subsidie op de energierekening 375 miljoen euro verspild aan een extraatje van 1 euro per week voor alle huishoudens. GroenLinks maakt andere keuzes. Het koopkrachtpakket dat Ineke van Gent morgen zal presenteren aan de minister De Geus en Hoogervorst, ziet er als volgt uit:


1) Eenmalige uitkering van 400,- voor de 750.000 huishoudens met de laagste inkomens, ter compensatie van hoge woonlasten en energiekosten (375 mln)
2) Vrijstelling van de no claim voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen (175 mln)
3) Actief uitkeren van belastingkortingen = oplossen verzilveringsproblematiek (250 mln)
4) Verhoging van de uitkering voor alleenstaande ouders in de bijstand (100 mln)
5) Verlaging zorgpremie voor kleine zelfstandigen (75 mln) 6) Reparatie koopkrachteffecten nieuwe zorgstelsel door werkgevers ( 0)

Ineke van Gent
Kees Vendrik