Ingezonden persbericht


Persbericht

AVS-congres: de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de basisschool

Politiek en schoolleiders ontmoeten elkaar op AVS-congres

Utrecht, 06.03.2006. Minister Van der Hoeven (onderwijs) opent donderdag 27 april 2006 het 11e congres van de AVS (Algemene Vereniging Schoolleiders). Thema van dit congres is: maatschappelijke verantwoordelijkheid. Aan het eind van de dag zullen onderwijswoordvoerders van de politieke partijen hierover met elkaar en het publiek debatteren. Tussen de openingsrede en het slotdebat kunnen bezoekers workshops en plenaire sessies volgen die allen in het teken van de maatschappelijke rol van de hedendaagse basisschool staan.

Hebben (basis)scholen een maatschappelijke verantwoordelijkheid? Kunnen scholen adequaat inspelen op alle maatschappelijke issues die door de politiek en de maatschappij op het schoolplein neergelegd worden? Het elfde congres van de AVS, met als titel 'Voor Elkaar', staat in het teken van de maatschappelijke betrokkenheid van de school(leider). De 20 workshops zijn verdeeld over vier subthema's: leerlingen, team, regels en leiderschap. Binnen de workshops discussiëren workshopbegeleider en deelnemers over wat wel en niet tot de taken van een school behoort, of de school daar wel of niet op ingericht is en wat er geleerd en/of gedaan moet worden om beter op de (maatschappelijke) taken in te kunnen spelen. In een aantal plenaire sessies, geleid door o.a. Tom van het Hek, wordt gesproken over hoe je als leidinggevende, team en organisatie kunt inspelen op veranderende taken en verwachtingen.

Ton Duif, voorzitter AVS: "Scholen staan midden in de maatschappij, dus natuurlijke hebben ze een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd hebben scholen als primaire taak het bijbrengen van kennis en niet, om maar een voorbeeld te noemen, het tegengaan van vetzucht. Maar waar ligt de grens? Het is te gemakkelijk om als politicus of wetenschapper alles wat met jeugd te maken heeft bij de scholen te leggen. Maar om als school te zeggen dat je geen tijd hebt voor maatschappelijke issues is weer het andere uiterste."

Het AVS-congres trekt jaarlijks zo'n 1000 bezoekers. Naast het inhoudelijke programma is er een informatiebeurs, waar zo'n 45 standhouders hun producten presenteren. Op het AVS-plein hebben bezoekers uitgebreid de mogelijkheid om met AVS-medewerkers en/of collega-schooleiders van gedachten te wisselen en nieuwe inspiratie op te doen.

Het congres vindt plaats op donderdag 27 april 2006, te Nieuwegein. Meer informatie en inschrijfformulieren staan op www.avs.nl

Nadere informatie: Marc Mathies, manager communicatie AVS, 030 2361010 Journalisten hebben, indien aangemeld, gratis toegang tot het congres.

De AVS is een actieve belangen- en beroepsorganisatie voor alle leidinggevenden in het basis- en speciaal onderwijs. Voor ruim 5.000 schoolleiders, bovenschools managers, adjunct-directeuren en locatieleiders verzorgen we belangenbehartiging, landelijke vertegenwoordiging, juridische hulp, ondersteuning in werkgeverszaken, scholing, collegiale netwerken en actueel en betrouwbaar vaknieuws.

Goed onderwijs door goed management.

---- --