Unicef



Nepal: onrust eist zijn tol 27 april 2006, Kathmandu - In Nepal wordt nu al drie weken gestaakt. Deze staking, gecombineerd met demonstraties en uitgaansverboden, begint zijn tol te eisen. Vooral de armste gemeenschappen in de steden hebben last van de onrust in het land. Unicef maakt zich zorgen om de watertekorten die er heersen en om het grote aantal kinderen dat tijdens de demonstraties gewond is geraakt.

De 6-jarige Sanjay kijkt tijdens een uitgaansverbod in Kathmandu naar wat er buiten zijn huis gebeurt. Foto: Reuters/Latif De 6-jarige Sanjay kijkt tijdens een uitgaansverbod in Kathmandu naar wat er buiten zijn huis gebeurt. Foto: Reuters/Latif

In Kathmandu is er ook in normale tijden sprake van watertekorten en veel inwoners van de stad zijn afhankelijk van de aanvoer van water van buitenaf. De afgelopen weken was het heel moeilijk om watertanks de stad in te krijgen door uitgaansverboden en wegblokkades.

Waterzuiveringsmiddelen
Dr. Suomi Sakai, directeur van Unicef Nepal: "Diarree was altijd al een van de belangrijkste doodsoorzaken bij Nepalese kinderen. Zelfs onder 'gewone' omstandigheden overlijden ongeveer 45 kinderen per dag aan de gevolgen ervan." Nu er een tekort aan water is, kunnen de armste gemeenschappen zich geen gebotteld water veroorloven. Ze gebruiken nu onveilige bronnen, waardoor kinderen grote risico's lopen. Unicef distribueert daarom in dit gebied via het Rode Kruis waterzuiveringsmiddelen.

Gewonde kinderen
Tussen 6 en 20 april zijn in de Kathmandu-vallei meer dan 180 kinderen tijdens demonstraties gewond geraakt. Unicef heeft samen met zeven andere humanitaire organisaties hierover haar grote bezorgdheid geuit. Kinderen moeten niet worden aangemoedigd mee te doen aan betogingen die gewelddadig kunnen uitpakken. Ook stenengooien zou voor kinderen taboe moeten zijn. De veiligheidstroepen moeten bovendien ervoor oppassen dat ze geen kinderen verwonden.

Toch vitamine A-campagne Ondanks de onrust in het land hebben Unicef en haar partners op 19 en 20 april een vitamine A-campagne gehouden. Kinderen krijgen deze vitamine om hun weerstand te verhogen. Bovendien kan het blindheid voorkomen. De campagne is niet overal even succesvol geweest, doordat in een aantal gebieden uitgaansverboden waren afgekondigd. Via de media zullen gezinnen worden opgeroepen om hun kinderen naar de dichtsbijzijnde medische post te brengen, zodat ze alsnog vitamine A kunnen krijgen.