Gemeente Doesburg


week 17-2006

Nieuws uit het stadhuis, d.d. 26 april 2006, week 17.

BESTUURSVERGADERINGEN

Raadsvergadering
De gemeenteraad van Doesburg vergadert donderdag 27 april 2006 in de raadzaal in het stadhuis.
De agenda ziet er als volgt uit:

1. Opening, mededelingen en vaststellen definitieve agenda
2. Vaststellen besluitenlijsten raadsvergaderingen van 26 januari 2006, 14 maart 2006, 16 maart 2006 en 30 maart 2006
3. Ingekomen stukken

4. Vaststelling milieujaarverslag 2005

5. Ontwikkelen van geurbeleid

6. Ontwerpbegroting 2006 Milieusamenwerking Regio Arnhem
7. Benoeming lid presidium

8. Benoeming tot plaatsvervangend raadsvoorzitter
9. Benoeming in diverse commissies

10. Benoeming lid rekenkamercommissie

11. Rondvraag raadsleden

De vergadering is openbaar en begint om 19.30 uur. Nadere informatie kunt u verkrijgen bij de heer W. Stoppels, raadsgriffier, tel. 481320 stadhuis.

Collegebesluiten
Dinsdag 18 april jl. heeft het college van burgemeester en wethouders onder meer de volgende besluiten genomen:

* Mede naar aanleiding van ingediende bezwaarschriften en op basis van een nadere heroverweging van noodzaak heeft het college besloten om af te zien van de eerder beoogde aanleg van 22 extra parkeerplaatsen op de Kloostertuin. De eerder genomen besluiten tot vrijstelling en aanlegvergunning zijn ingetrokken.
* In de wijken De Ooi en Zuidelijk Molenveld zal, in relatie met het zogenaamde kleine stedenbeleid, een verkennend onderzoek plaatsvinden op het gebied van onderwijs- en opvoedingsondersteuning, betrokkenheid van ouders en het bevorderen van deskundigheid. Bij dit onderzoek, in opdracht van de gemeente uit te voeren door een gespecialiseerd onderzoeksbureau, zullen inwoners uit de genoemde wijken nauw worden betrokken. Met dit onderzoek zal een beter beeld worden verkregen van de verschillende vragen, behoeften en problemen, die er leven op het gebied van onderwijs en opvoeding.

BOUWEN EN WONEN

Vrijstellingsprocedure artikel 19 Lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening
Burgemeester en wethouders van Doesburg zijn voornemens om met toepassing van artikel 19 Lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van de voorschriften van het bestemmingsplan Binnenstad. De vrijstelling wordt aangevraagd om het vergroten van een woning mogelijk te maken op het perceel Ooipoortstraat 65 te Doesburg, kadastraal bekend gemeente Doesburg, sectie C nummer 2916. Het bouwplan ligt met ingang van donderdag 27 april 2006 gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage bij het Publieksbureau, Ph. Gastelaarsstraat 2. Gedurende deze termijn kan een ieder zijn/haar zienswijze schriftelijk naar voren brengen bij burgemeester en wethouders, postbus 100, 6980 AC Doesburg.

Ontwikkeling woningbouw Beinum
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Doesburg heeft een verkenning laten uitvoeren naar de woningbehoefte voor de periode tot 2020. Deze verkenning geeft aan, dat er een lokale behoefte is van ten minste 200 woningen op uitbreidingslocaties. Daarnaast is een ruimtelijke verkenning uitgevoerd voor het westelijk deel van Beinum om inzicht te krijgen in locaties waar een dergelijke woningbehoefte kan worden ingevuld.
Het college heeft een stevige ambitie heeft op sociale woningbouw. Daarom is het van groot belang, dat de gemeente de regie kan voeren. Een grondpositie is hierbij een belangrijk instrument. Daarom heeft het college er voor gekozen ter versterking van haar grondpositie gebruik te maken van de mogelijkheden uit de Wet voorkeursrecht gemeenten. Zie hiervoor ook de publicatie Wet voorkeursrecht gemeenten (art. 8a) elders op deze pagina.
De gemeenteraad dient het besluit van het college te bevestigen. Een voorstel wordt op 24 mei 2006 in de gemeenteraad behandeld. Hierna wil het college beide verkenningen nader uitwerken tot een woonvisie en een structuurplan.
Direct betrokkenen (grondeigenaren), omwonenden en de, in oprichting zijnde, wijkraad zijn reeds geïnformeerd. Op maandag 1 mei aanstaande wordt een openbare informatiebijeenkomst georganiseerd. Direct betrokkenen , omwonenden en de wijkraad worden hiervoor schriftelijk uitgenodigd. Overige geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij het publieksbureau van het stadhuis, waarna men een uitnodiging ontvangt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: De heer A. Putker, beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening, tel. nr.: 0313 481 371.

Wet voorkeursrecht gemeenten (art. 8a)
Gebied Beinum-West te Doesburg
Burgemeester en wethouders van Doesburg maken op grond van artikel 4 lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat zij ingevolge het bepaalde in artikel 8a Wvg op 20 april 2006 hebben besloten de raad van de gemeente Doesburg voor te stellen om op grond van artikel 8 Wvg gronden die gelegen zijn in het gebied genaamd Beinum-West te Doesburg aan te wijzen als gronden waarop de artikelen 10 t/m 24, 26 en 27 Wvg van toepassing zijn.

Het gebied Beinum-West is gelegen te Doesburg en wordt globaal begrensd door de IJssel aan de noord- en westzijde, de wijk Campstede aan de oostzijde en de provincialeweg N338 aan de zuidzijde. Het besluit van burgemeester en wethouders ligt tezamen met het voorstel aan de raad en verdere bijbehorende bijlagen, bevattende de kadastrale kaart en een lijst met de daarop de aangewezen percelen, de namen van de eigenaren c.q. rechthebbenden alsmede overige relevante gegevens, met ingang van 24 april 2006 in het stadhuis van Doesburg, Ph. Gastelaarsstraat 2 te Doesburg, voor een ieder kosteloos ter inzage.

Het voorstel van de burgemeester en wethouders treedt in werking één dag na publicatie in de Staatscourant.
(Publicatie in Staatscourant heeft plaatsgevonden op vrijdag 21 april 2006)

Bezwaar en beroep
Op grond van artikel 9a van de Wvg wordt het voorstel aangemerkt als een besluit, zodat daartegen ingevolge de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bezwaar en beroep openstaat. Ingevolge de Awb kunnen belanghebbenden gedurende een termijn van zes weken ingaande de dag na dagtekening van deze bekendmaking, een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, Postbus 100, 6980 AC Doesburg.

Zienswijzen
Binnen acht weken dient de gemeenteraad de aanwijzing van gronden te bestendigen. In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van het door de raad aan te nemen besluit tot aanwijzing van gronden worden belanghebbenden gelet op artikel 4:8 van de Awb, in de gelegenheid gesteld om voor 15 mei 2006 schriftelijk dan wel mondeling hun zienswijzen ten aanzien van het raadsvoorstel naar voren te brengen. De zienswijze kan schriftelijk gericht worden aan de Raad van de gemeente Doesburg, Postbus 100, 6980 AC Doesburg. Indien belanghebbenden hun zienswijze aan de raad mondeling kenbaar wensen te maken dient dit te geschieden via de heer A.J.M. van Buren, telefoonnummer (0313) 48 13 65;

Doesburg, 20 april 2006
Burgemeester en wethouders van Doesburg,
de secretaris, de burgemeester, F.J. Wester H.G. Overweg

Aanvraag bouwvergunningen
De volgende aanvragen om bouwvergunning zijn ontvangen op:
* 12-4-2006, Burg. Nahuyssingel 38: plaatsen van een carport.
* 18-4-2006, Hermaat 161 t/m 175: plaatsen van erfafscheiding(en) en

bergruimte(n).

Aanvraag sloopvergunningen
De volgende aanvrage om sloopvergunning is ontvangen op:
* 18-4-2006, Kloosterstraat 10: slopen van de kapconstructie en verwijderen van asbest.

Aanvraag gebruiksvergunningen
De volgende aanvragen om gebruiksvergunning zijn ontvangen op:
* 21-3-2006, Kraakselaan 59: in gebruik houden van een horecagebouw (café De Bolle).

* 27-3-2006, Kraakselaan 5: in gebruik houden van een bedrijfsgebouw (Rabo-bank).

* 29-3-2006, Helmichstraat 19: in gebruik houden van een winkelgebouw (ALDI supermarkt).

* 3-4-2006, Looiersweg 4: in gebruik houden van een bedrijfsgebouw (S.R.I. Doesburg).

* 20-4-2006, Kerkstraat 2: in gebruik houden van een appartementengebouw.

Het publiceren van een aanvraag om een vergunning wil nog niet zeggen dat de vergunning al is verleend. Er mag dan ook nog niet met de uitvoering gestart worden. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt, wel kunt u eventuele zienswijzen kenbaar maken.

Verleende bouwvergunningen
Burgemeester en wethouders hebben voor de volgende bouwplannen vergunning verleend op:

* 12-4-2006, Kosterstraat 35: plaatsen van veiligheidshaken aan een rijksmonument.

* 12-4-2006, Kosterstraat 39: plaatsen van veiligheidshaken aan een rijksmonument.

* 19-4-2006, Ooipoortstraat 63: vernieuwen van de voordeur en plaatsen opstapje.

* 20-4-2006, Gasthuisstraat 7: wijzigen van een rijksmonument.
* 20-4-2006, Koepoortstraat 24: wijzigen van een rijksmonument en bouwen van een bergruimte.

Alle genoemde aanvragen en verleende vergunningen kunnen tijdens de openingstijden van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur worden ingezien bij Bouw- en Woningtoezicht, cluster Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Welstand (subcommissie) te Doesburg
De eerstvolgende zitting van de rayonarchitect van de Welstandscommissie is gepland op dinsdag 2 mei 2006 vanaf 9.00 uur in het stadhuis van Doesburg. Tijdens deze openbare zitting zullen de nieuw ontvangen bouwplannen en andere verzoeken aan de rayonarchitect van de Welstandscommissie worden voorgelegd.
De agenda hiervoor kan de vrijdag voorafgaand aan deze zitting worden opgevraagd bij Bouw- en Woningtoezicht (0313 481362). Ook is deze dan te vinden op de website van deze gemeente www.doesburg.nl.

OVERIGE VERGUNNINGEN

Ontheffing Winkeltijdenwet
Aan Bloemsierkunst Erica is onder voorwaarden ontheffing verleend op grond van de Winkeltijdenwet om op zondag 30 april 2006 en zondag 7 mei 2006 van 9.30 tot 16.00 uur en op Hemelvaartsdag 25 mei 2006 van 9.00 tot 17.00 uur voor publiek geopend te mogen zijn.

Kapvergunningen
De volgende kapaanvraag is ontvangen en ligt ter inzage:
* Molengaarde 44: een gewone esdoorn, ontvangen 12 april.

Voor de volgende boom is een kapvergunning verleend:
* Bergstraat 38: 1 gewone esdoorn, verstuurd 20 april, met herplantplicht.

BEZWAARSCHRIFTEN
Tegen de hiervoor vermelde besluiten kan binnen zes weken na datum van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het gemeentebestuur, Postbus 100, 6980 AC Doesburg. Mochten hieromtrent nog vragen bestaan (u wilt bijvoorbeeld eerst inzage in de stukken), dan adviseren wij u telefonisch contact met ons op te nemen.
U kunt zich dan wenden tot de heer D.J. Lokhorst (tel. 0313 481 324).

OVERIGE MEDEDELINGEN

Vakantieplannen ? Kijk uw papieren na !
In verband met het naderende vakantieseizoen is het nuttig om de geldigheid van uw reisdocument of rijbewijs te controleren zodat u straks probleemloos op vakantie kunt gaan. De verstrekking van reisdocumenten en rijbewijzen is aan een aantal strikte regels gebonden. Om te zorgen dat een aanvraag voor een nieuw reisdocument in één keer ingenomen kan worden vragen wij u om speciale aandacht voor de volgende punten, hieronder volgt de top 5 van problemen die zich voor doen bij het aanvragen van een nieuw reisdocument:
1. Zorgt u ervoor dat de pasfoto aan de wettelijke eisen voldoet (*)
2. Kinderen die bijgeschreven moeten worden (t/m 15 jaar) dienen mee te komen bij de aanvraag voor dit paspoort.
3. Van de kinderen dient eveneens een goede pasfoto (kleur of zwart wit) te worden overgelegd die voldoet aan de wettelijke eisen (*)
4. Er dient altijd schriftelijke, verifieerbare toestemming van de andere gezaghouder te zijn in het geval een kind moet worden bijgeschreven. Indien deze gezaghouder niet zelf meekomt dan dient behalve deze verklaring ook een legitimatiebewijs van deze persoon overlegd te worden.

5. Alle reisdocumenten (ook de verlopen !) en bijschrijvingen die nog in het bezit zijn van de aanvrager of kinderen die bijgeschreven moeten worden dienen overlegd te worden. Kan dit niet dan moet een procesverbaal overlegd worden en kan de leveringstermijn van het nieuwe document aanmerkelijk verlengd worden.

(*) Foto s
De huidige eisen: een goed gelijkende, recente pasfoto van 35 x 45 mm (afmetingen); hoofd recht van voren, tegen een lichte contrastrijke achtergrond. Afmetingen hoofd ca. 2 cm (horizontaal). Het gelaat mag niet bedekt zijn (ook niet met een donkere zonnebril) tenzij hier een medische of andere zwaarwegende reden voor is. De ogen dienen ook dan zichtbaar te blijven. Digitale reproducties en eerder gebruikte fotos worden niet geaccepteerd. De meeste schoolfotos voldoen helaas niet aan deze eisen leert de ervaring. Deze eisen gelden ook voor fotos op het rijbewijs.
Met de invoering van het nieuwe reisdocument met biometrische kenmerken zullen deze eisen nog aangescherpt worden. Wij zullen u hierover t.z.t. berichten.

Aandachtspunten rijbewijzen:
Rijbewijzen
Indien men de leeftijd van 70 heeft bereikt en het rijbewijs moet vernieuwen dan dient men vooraf gekeurd te worden. Houdt er rekening mee dat deze procedure wel 2 ½ maand kan duren, komt u dus vroegtijdig.

Groot rijbewijs (C of D)
Helaas is vaak nog steeds niet bekend dat indien men over een rijbewijs beschikt met daarop de categorie C(E) en/of D(E) en men dit document wil verlengen men vooraf een medische keuring bij een arbo-gecertificeerde arts moet ondergaan. (N.B. Hiermee wordt niet de keuring bedoeld die men beroepsmatig moet ondergaan indien men in de transportsector werkzaam is !) Speciale keuringsformulieren zijn verkrijgbaar bij het Publieksbureau. Na keuring door een arbo-arts moet u de formuleren naar het CBR sturen, na enige tijd ontvangt u uw medische verklaring. Deze procedure kan al gauw twee maanden in beslag nemen, houdt hier rekening mee indien de geldigheid van uw rijbewijs binnenkort afloopt.
Neemt u bij vragen gerust contact op met het Publieksbureau, tel.0313-481390.
Ook kunt u informatie verkrijgen op onze website www.doesburg.nl.

Nieuwsflits groot onderhoud De Ooi nr. 15
Stand van zaken
Het vervangen van het hoofdriool en de kolk- en huisaansluitingen tot perceelsgrens, in het noordelijk deel van De Ooi, is volledig uitgevoerd. Hiermee zijn alle rioolvervangingswerkzaamheden afgerond. Ten behoeve van groot onderhoud 2006 is de Vuurdoornstraat, Fuchsiastraat en de Begoniastraat (gedeelte Fuchsiastraat tot Magnolialaan), het bestaande asfalt opgebroken, zijn de inritten vervangen en trottoirs herstraat. Bovengenoemde straten zijn op 5 en 10 april 2006 geasfalteerd.

Het voetpad langs Den Helder is verwijderd. Op ongeveer dezelfde plaats is een trottoir aangebracht. Tevens wordt de inrit naar het zwembad aangepast. Het zwembad blijft bereikbaar. Verdeeld over de wijk zijn/worden enkele verkeersremmende maatregelen aangebracht/hersteld in de Magnolialaan (5 stuks), Begoniastraat en Koppelweg. Als de verkeersremmende maatregel (punaise) op kruising Magnolialaan/Seringenlaan is aangebracht zal de tijdelijke toegangsweg (in verlengde van de Koppelweg) naar de woonboten/volkstuinen worden verwijderd.

Relynen riolen
Gedurende 5 weken zullen door de gehele wijk De Ooi bestaande rioolstrengen worden gerelyned. Er is op 29 maart 2006 gestart in de Fuchsiastraat, Geraniumstraat, Hyacintstraat en de Magnolialaan (Geraniumstraat tot Den Helder). Vervolgens zijn de Forsythiastraat, Hortensiastraat, Iepenstraat en Prunusstraat aan de beurt. De totale relyning zal naar verwachting rond 4 mei zijn afgerond. Bewoners zullen tijdig worden geïnformeerd door de aannemer door middel van een flyer.
Relynen is een techniek waarbij het riool wordt voorzien van een nieuwe binnenwand, gemaakt van polyesterhars, zonder dat de weg wordt opengebroken.
De werkzaamheden ten behoeve van relyning zullen ook in de avond plaatsvinden. Dit is noodzakelijk omdat de nieuwe binnenwand tijd nodig heeft om uit te harden. Gedurende de werkzaamheden zal tijdelijk enige (riool)geur en geluid (aggregaat) waarneembaar zijn. De typische geur is niet schadelijk of gevaarlijk. De betreffende wegen worden voor een dagdeel gedeeltelijk afgesloten voor autos. Het verkeer zal ter plaatse worden omgeleid.

Planning
Ten behoeve van het aanbrengen/herstellen van verkeersremmende maatregelen ziet de planning voor (asfalt)werkzaamheden er als volgt uit en zijn de volgende straten/kruispunten tijdelijk (deels) afgesloten:
18 t/m 25 april 2006:
Kruising Begonia-/Geraniumstraat: Aanbrengen verkeersremmende maatregel (punaise)
Verkeersplateau Koppelweg ter hoogte van de Chrysantenstraat: Het aanpassen van het verkeersplateau;
Koppelweg vanaf bovenstaand plateau tot Magnolialaan. Herstel van de trottoirbanden (zijde IJssel) en het asfalt overlagen (25 april 2006). In de scherpe bocht van de Koppelweg worden verkeersgeleiders aangebracht;
Woonwagenerf t Hoornwerck en wijk De Ooi: Lokale afsluitingen ter plaatse van kleine asfaltreparaties, bij toegangweg naar flats Koppelweg, Seringenlaan (2x) en Geraniumstraat. Nieuw asfalt aanbrengen op 25 april 2006.
24 en 25 april 2006
Koppelweg, tussen B. Ubbinkweg en de stadswerf. Afgesloten ten behoeve van opbreken asfalt en aanbrengen van 2 busdrempels in de Koppelweg (nabij Dremefa) en nieuw asfalt aanbrengen (25 april). Het verkeer en de bus van Connexxion zal worden omgeleid. De Stadswerf blijft bereikbaar vanaf Looiersweg.
26 april t/m 2 mei 2006
Kruisingen Magnolialaan/ Den Helder en Magnolia-/Seringenlaan: aanleg verkeersremmende maatregel (punaise);
Kruising Magnolialaan/Fuchsiastraat: Herstraten verkeersplateau.
1 t/m 4 mei 2006
Mgr. Bekkerslaan, Den Helder en Koppelweg: Aanbrengen rode fietsstroken op het asfalt op de invalswegen.
De gehele wijk is daarmee ingericht als 30 km zone gebied.
1 t/m 12 mei 2006:
Forsythiastraat, tussen Esdoornlaan en Koppelweg: herstraten en trottoir en vernieuwen inritten.

2 t/m 5 mei 2006:
Kruising Koppelweg/Asterstraat: aanleg verkeersremmende maatregel (punaise).
15 t/m 30 mei 2006:
Acaciastraat: herstraten.
Het verkeer zal ter plaatse worden omgeleid.

Bewoners van betreffende straten zijn hierover door de aannemer tijdig worden geïnformeerd middels een flyer in de brievenbus. U wordt dan verzocht om de vuilniscontainer elders, dan de bovenstaande afsluitingen, te plaatsen.
De planning van al de bovengenoemde werkzaamheden kan worden beïnvloed door de weersomstandigheden.
De buslijn van Connexxion rijdt met uitzondering van 24 t/m 26 april en 1 mei 2006, weer volgens de normale route door De Ooi. Volgens deze planning zijn op 31 mei 2006 alle werkzaamheden door Jaartsveld, volgens het bestek riolering- en verkeersmaatregelen de Ooi, afgerond.

Informatieverstrekking
Iedere morgen tussen 09.00 en 09.30 is het directieverblijf aan de Koppelweg (op het terrein van Dremefa) open voor belangstellenden. De opzichter, de heer R. Joling (adviesbureau DHV) is dan aanwezig om informatie te verstrekken over het project. Ook kunt u, in het geval van dringende vragen, de heer Joling telefonisch bereiken onder nummer
06 - 54 24 50 94.