Gemeente Haaksbergen

Randvoorwaarden landbouwontwikkelingsgebied

Het college heeft in een rapport aangegeven onder welke voorwaarden en in welke mate agrarische bedrijven zich binnen het landbouwontwikkelingsgebied - ten westen van St.Isidorushoeve kunnen ontwikkelen. Het gaat om een ruimtelijke benadering. Bedrijven die straks op basis van de mogelijkheden in dit gebied medewerking van de gemeente vragen zullen ook milieutechnisch aan de eisen moeten kunnen voldoen.

In het reconstructieplan Salland-Twente heeft de provincie een gebied ten westen van Sint Isidorushoeve aangewezen als landbouwontwikkelingsgebied. Daar staat de agrarische bedrijfsvoering centraal en moeten agrarische bedrijven, o.m. de intensieve veehouderij, meer ruimte krijgen dan elders. Het nu gepresenteerde rapport geeft aan wat in dit gebied ruimtelijk de randvoorwaarden zijn. De gemeente Haaksbergen is in Overijssel de eerste gemeente die ruimtelijke voorwaarden voor het landbouwontwikkelingsgebied heeft opgesteld.

kwaliteit

Burgemeester en wethouders kiezen voor meer ontwikkelingsmogelijkheden maar tegelijk streven zij naar duurzaamheid en leefbaarheid. Het moet allemaal wel op de Haaksbergse schaal en de ruimtelijke kwaliteit van het gebied moet ook overeind blijven. Agrarische bedrijven zullen in hun plannen dan ook moeten voldoen aan de eisen uit het het landschapsontwikkelingsplan, moeten zorgen voor erfbeplanting en bijvoorbeeld rekening moeten houden met de gebruikelijke situering van bouwblokken (aan de weg met gebruikelijke afstand, gerichtheid op de weg in verband met zichtlijnen etc.)

bestaande locaties

De gemeente richt zich in principe op de bestaande bedrijven in het gebied. Deze mogen zich volgens de voorstellen aanzienlijk ruimer ontwikkelen dan in het huidige bestemmingsplan buitengebied mogelijk is (max 1 ha). Ook bedrijven die elders op slot zitten kunnen zich hier hervestigen en verder ontwikkelen, als zij tenminste in staat zijn bedrijven in het gebied over te nemen. De gemeente werkt in principe niet mee aan het realiseren van weer nieuwe locaties. Mocht dat al het geval zijn dan geldt voor deze bedrijven in ieder geval een afstand van 250 meter ten opzichte van het naastgelegen bedrijf.

Na een uitgebreide verkenning van het gebied kiest het college er voor agrarische bedrijven desgewenst de ruimte te geven door te groeien naar maximaal 2 hectare bebouwde oppervlakte. Een varkenshouderij van 6.000 varkens, in incidentele gevallen wellicht 10.000 varkens, wordt dan bijvoorbeeld mogelijk.

wegenstructuur

Een landbouwontwikkelingsgebied betekent ook meer, vaker en zwaarder verkeer in het gebied. Dat betekent dat gekeken moet worden naar de capaciteit van en verkeersituatie op wegen als de Kinkelerweg, Stegenhoekweg, Ellenbroekweg en Bretelerveldweg. Aanpassing van deze smalle buitenwegen zal nodig zijn, verbreden of voorzien van grasbetonstenen of andere voorzieningen aanbrengen om de wegen goed te houden en de verkeersveiligheid te handhaven. De gemeente heeft uitgerekend dat hiervoor een investering nodig is van 400.000,-- tot

500.000,--, waarvoor wellicht een provinciale bijdrage verkregen kan worden.

procedure

De zogeheten ruimtelijke onderbouwing ligt vanaf 5 mei 2006 zes weken ter inzage en op 15 mei 2006 organiseert de gemeente in café Dwars een inspraakbijeenkomst voor belanghebbenden en geïnteresseerden. Ook zal de raadscommissie in juni gelegenheid krijgen te reageren voordat burgemeester en wethouders het rapport op 11 juli definitief vaststellen. De spelregels voor het landbouwontwikkelingsgebied zullen dan vergezeld gaan van een uitvoeringsprogramma.

De ruimtelijke mogelijkheden voor dit specifieke gebied worden verwerkt in het bestemmingsplan Buitengebied (art. 30-herziening). Het ontwerp daarvan moet voor 27 mei 2007 klaar zijn want dan verloopt het voorbereidingsbesluit voor dit gebied waardoor de gemeente nu nog ongewenste ontwikkelingen kan tegen gaan.