Partij van de Arbeid


Den Haag, 27 april 2006


Vragen van het lid Hamer (PvdA) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


over veiligheid in de peuterspeelzalen en de veiligheid van kinderbedden en - boxen


1) Wat hebt u het afgelopen jaar gedaan met de kritiek in het vonnis van de rechter in de zaak Bevelanden dat het niet aanvaardbaar is dat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij de omzetting niet heeft voorzien in een vertaling van de NEN-normen 1176 en 11763 etc.(nu er geen hoger beroep is ingesteld)?


2) Bent u voornemens te ondersteunen bij het vertalen van de NEN-normen die betrekking hebben op de veiligheid van speeltoestellen?


3) Hoe staat het met de uitvoerbaarheid van de regelgeving omtrent de veiligheid van speeltoestellen? Wat zijn de respectievelijke functies van het ministerie van VWS, de VWA, AKI's, NEN en particuliere inspectiebureaus met betrekking tot de veiligheid van speeltoestellen? Zouden de inspectiebureaus niet moeten worden erkend, zodat de norm van alle inspectiebureaus gelijk is?


4) Welke stappen heeft u ondernomen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek van de Voedsel en Warenautoriteit naar het veiligheidsniveau van speeltoestellen in kinderdagverblijven en peuterspeelzalen?


5) Kunt u de Kamer op de hoogte stellen van de uitkomsten van de communicatie- en voorlichtingsacties van de VWA, die gepland waren voor het jaar 2005?


6) Wanneer wordt het Warenwetbesluit kinderbedden en -boxen aangepast aan de Europese norm voor kinderbedden? Wordt ook het Warenwetbesluit attractietoestellen en speeltoestellen aangepast aan de Europese norm?


7) Zijn deze Warenwetbesluiten naar aanleiding van het gesprek met de sector op 10 juni 2005 nog aangepast?


8) Toelichting: deze vragen zijn een vervolg op vragen van het lid Hamer (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de minister van Sociale Zaken en de minister van Justitie over veiligheid in de peuterspeelzalen (ingezonden 28 april 2005) (kenmerk 2040514040)


Zie onder meer het vonnis van rechtbank Middelburg met Landelijk Jurisprudentienummer AT 4283, zaaknr. 12/007253-04
Lammers, L. (2004) Speeltoestellen in de kinderopvang. Een onderzoek naar het veiligheidsniveau van speeltoestellen in kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Zwijndrecht: VWA


---


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 104

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl