Gemeente Arnhem

Grasbijen ongevaarlijk
De grasbij in het speelterrein aan de Udenstraat in De Laar West is ongevaarlijk. Al jarenlang heeft een grote groep bijen hun thuis in dat deel van Arnhem. Er zitten honderden kleine gaten in het grasveld en in de omliggende tuinen en er vliegen evenzoveel bijen omheen. Dit jaar zijn ze in april actief geworden. De grasbij steekt niet! Hij heeft wel een angel maar die is te zwak om door de mensenhuid heen te steken. De grasbij blijft een paar weken actief en wordt niet bestreden.

De grasbij (Andrena flavipes) is een volkomen ongevaarlijke zandbij, die zelfs wanneer je ze beetpakt, niet steekt. Wanneer de bij toch probeert te steken, voel je niets. De angel is veel te zwak om echt te kunnen prikken, hij komt zelfs niet door een heel dun velletje heen. Ze zijn bovendien niet agressief. Mensen hoeven absoluut niet bang te zijn voor deze bij.

De grasbij heeft brede, ononderbroken bruingele haarbanden op het achterlijf, oranjegele scheenbeharing en een bruine kopbeharing. De bij komt algemeen voor in het zuidelijke deel van Nederland. In het noorden is de bij zeldzamer. Arnhem ligt op de grens. Het is bekend dat de bij op enkele plekken in Arnhem Zuid voorkomt, onder andere in Meinerswijk en in park Immerloo.

In de lente, bij de eerste warme zonnestralen, vliegen de grasbijen uit. Elke vrouwtjesbij graaft haar eigen nestgang, waarin ze haar cellen maakt. In een cel maakt ze een voorraad stuifmeel en legt er een ei op, waarna de cel afgesloten wordt. De bijen leven dus niet in een kast zoals de honingbij. De individuele nesten zitten vaak met grotere aantallen bij elkaar, in gazons of stadstuintjes. Het fenomeen zal een paar weken duren, dit jaar ongeveer tot half mei. De bijen zijn dan gestorven, maar in de grond zitten de cellen met nieuwe bijen voor volgend jaar. Een klein deel daarvan komt ergens in juni dit jaar al uit, maar meestal is deze tweede generatie in aantal veel kleiner dan de eerste. De bijen voeden zich met nectar en stuifmeel van bloeiende planten: wilg, paardebloem, klein hoefblad, en boerenwormkruid. De bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van planten.

27-04-06