FNV Bouw

FNV Bouw: Canada moet asbest halt toeroepen

Stop de agressieve reclamecampagnes voor asbest in landen in ontwikkeling! Die dringende oproep heeft FNV Bouw bij de Canadese ambassadeur mw. Colleen Swords in Den Haag laten bezorgen. De brief van FNV Bouw past in een wereldwijde actie van de wereldfederatie van bouw- en houtarbeiders BWI ter gelegenheid van Workers' Memorial Day op 28 april. Canada is een van de grootste exporteurs van asbest. En terwijl 40 ontwikkelde landen dit dodelijke spul nu eindelijk verboden hebben, financiert de Canadese overheid reclame voor asbest in landen in ontwikkeling. Nota bene met de boodschap als zou het om onschuldig materiaal gaan.

"The world is watching!", schrijft FNV Bouw de Canadese ambassadeur, van wie de bond veronderstelt dat zij zich ook persoonlijk bij veiligheid en gezondheid van werknemers betrokken voelt: zij is voor de Canadese regering adviseur mensenrechten geweest. De bond nodigt mevrouw Swords uit voor een gesprek over de gevaren van asbest en hoe de vakbeweging daar in Nederland al decennia lang tegen optreedt. Ook Rusland, China en Brazilië exporteren asbest, zo schrijft FNV Bouw, maar in Canada is het de overheid die optreedt als financier van indringende reclameboodschappen.

Het zijn juist bouwbonden over de hele wereld die zich tegen asbest keren, aangezien vooral bouwvakkers het slachtoffer worden. Op allerlei plekken in de wereld wordt asbest nog dagelijks in bouwmateriaal en in buizen verwerkt. Elk jaar sterven 100.000 mensen aan ziekten die ze hebben opgelopen door asbestvezels in te ademen, ook in Nederland, al is asbest hier verboden. "En dat dreigt onverdroten door te gaan zolang Canada met deze cynische vorm van exportbevordering bezig is", aldus FNV Bouw in zijn brief aan de Canadese ambassadeur.