Gemeente Heerlen

Atlas voor gemeenten in Heerlen gepresenteerd

Heerlen gelooft in eigen kracht

Vandaag wordt in Heerlen de nieuwste editie van de Atlas voor gemeenten gepresenteerd. Deze atlas vergelijkt de 50 grootste gemeenten op 40 punten. De gemeente Heerlen wordt hierin neergezet als de meest onaantrekkelijke om in te wonen. Juist door de schrijvers en lezers van het rapport naar Heerlen te halen, wil de gemeente laten zien dat er óók veel kansen liggen in deze stad en dat de onconventionele manieren waarop deze worden benut, als voorbeeld kunnen dienen voor andere steden.

Heerlen is een jonge stad met een eigen stijl. Dankzij de mijnbouw groeide Heerlen in de 20ste eeuw explosief: van 7000 tot bijna 100.000 inwoners. Het nog altijd modern ogende Glaspaleis, dat in 1935 werd gebouwd, herinnert aan die bloeiperiode. In 1965 besloot de overheid echter tot sluiting van de mijnen. Heerlen belandde in een crisis en grootstedelijke problemen werden synoniem met de stad. De stad heeft echter haar kracht hervonden en creëert nu op eigenzinnige, succesvolle wijze nieuwe kansen.

Blikvangers

Drugso+verlast in de binnenstad is de afgelopen 3 jaar succesvol bestreden dankzij de unieke en vele malen bekroonde aanpak van Operatie Hartslag, waarbij repressie en zorg worden gecombineerd. Verslaafden helpen tegenwoordig zelfs mee bij het schoonhouden van de wijken nabij de binnenstad. Het Glaspaleis is door de toparchitecten Coenen en Arets in ere hersteld en in 2003 heropend als "cultuurtempel" van de stad, waarin onder meer de bibliotheek en de stadsgalerij zijn gevestigd. Ook voor dit project ontving Heerlen diverse prijzen en het Glaspaleis staat inmiddels op de wereldlijst van topmonumenten van de 20ste eeuw. Op dit moment wordt gewerkt aan de verbouwing en uitbreiding van die andere Heerlense icoon, de stadsschouwburg. In de jaren zestig en zeventig was dit theater het grootste en modernste van het land. Na de renovatie zal het weer een plaats innemen in de Nederlandse top vijf en ruimte bieden aan alle vormen van podiumkunst; van grootschalige theaterproducties tot stand-up comedy. Op economisch gebied put Heerlen letterlijk kracht uit het verleden. Als aloude energieleverancier boort Heerlen nu mijnwater aan als nieuwe energiebron. Met de vestiging van zonnecelproducent Solland Solar op het grensoverschrijdend bedrijventerrein Avantis is de start gemaakt met de vorming van een campus voor nieuwe energie. Heerlen ontving voor inspanningen op het gebied van duurzame energie de prestigieuze Climate Star 2004. Daarnaast is de Heerlense woonboulevard, de grootste van Europa, in 2004 flink uitgebreid en staat een volgende uitbreiding alweer op stapel. Naast deze blikvangers werkt Heerlen gestaag aan verbetering van de leefbaarheid en de stimulering van ondernemersschap in buurten. Zo zijn er sinds 2003 al meer dan 100 bedrijfjes met succes van start gegaan dankzij het project Buurteconomie van de gemeente. Een oude broodfabriek werd in 2003 omgevormd tot de eerste gezondheidsboulevard van Nederland. Ook het eerste telewerkcentrum van Nederland staat in Heerlen.

Jeugd en jongeren

Ook op het thema jeugd, het thema van de Atlas voor gemeenten 2006, ontwikkelt Heerlen in rap tempo expertise. De stad ligt in de sterkst vergrijzende regio van Nederland met een dalend bevolkingsaantal (15% in 2035). Daarnaast heeft Heerlen met name kansrijke jeugd onvoldoende aan zich weten te binden. Deze dubbele ontgroening maakt het behouden en aantrekken van jonge inwoners en het creëren van kansen voor de jeugd voor Heerlen een zaak van levensbelang. Niet voor niets is jeugd een van de vier pijlers waarop Heerlen de nieuwe visie 2006-2026 baseert. De stad concentreert zich op onderwijs, werkgelegenheid en het scheppen van een aantrekkelijk leefklimaat.

Heerlen benadert haar jongeren op een manier die bij hen past; aansluitend op de verschillende subculturen en met respect voor hun kwaliteiten. Jongeren worden hierbij aangesproken als participanten in de samenleving in plaats van consumenten. Enerzijds om de jeugd te stimuleren om zich verder te ontwikkelen, anderzijds om een binding met de stad tot stand te brengen door iets toe te voegen aan de samenleving. Zo werkt de jeugd aan haar eigen toekomst. De voorbeelden van deze aanpak zijn legio en divers. Van een buursportproject en wijkcontests voor beginnende bands en dj's tot de inzet van leerlingen van de praktijkschool voor opdrachten uit het bedrijfsleven.

Netwerken

Alle nieuwe impulsen in Heerlen gaan gepaard met forse inspanningen op regionaal niveau. Heerlen vormt het centrum van Parkstad Limburg. Deze zeven gemeenten hebben eind vorig jaar via de WGR+ status de krachten gebundeld. De gemeenten zetten zich samen in om de voormalig oostelijke mijnstreek weer sterk economisch bestaansrecht geven. Zo moet over 10 jaar het aantal jeugdig werklozen met 7 procent zijn gedaald naar het gemiddelde van 9,8% van de G30. Het aantal inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel moet met 20% zijn gestegen. Het aantrekken van hoger opgeleide jongeren vormt een belangrijk onderdeel van de ambitie. Op interstedelijk niveau neemt Heerlen/Parkstad Limburg actief deel aan onder andere de samenwerkingsverbanden. Met Maastricht en Sittard-Geleen vormt Heerlen Tripool Zuid-Limburg, gericht op onder meer de ontwikkeling van een toptechnologische regio met bijbehorende werkgelegenheid. In de samenwerking met twincity Aken is bereikbaarheid een belangrijke speerpunt als voorwaarde voor verdere economische groei. Met de MAHHL-steden Maastricht, Aachen, Hasselt en Luik opereert Heerlen binnen een Europees stedelijk netwerk met 1,7 miljoen inwoners. Eurocities en de G27 (GSB) zijn andere belangrijke samenwerkingsverbanden die Heerlen aanwendt voor versterking van de stad en regio. En voor de toekomst die Heerlen verdient.

HEERLEN, 27 april 2006
Concernstaf Communicatie
Karen Glerum, tel. (045) 56 04 070
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
p e r s

---- --