Politie Gelderland-Midden

Collecterent stelletje verdient gezonde argwaan
Publicatiedatum: 27-4-2006 14:55:32

Ede - De politie in Ede heeft verschillende klachten gekregen over een man en een vrouw die zeggen te collecteren voor een zorginstelling in Ede. De betrokken zorginstelling zegt echter van geen collecte te weten. Zij werven geen fondsen via collectes. Evenmin is voor de collecte een vergunning af gegeven en tot slot kunnen de collectanten zich ook niet legitimeren.

In één geval hebben de twee aangeboden een biljet van 20 euro te wisselen. In plaats daarvan zijn ze verdwenen met het bankbiljet, van wisselen is niets gekomen. Op een ander adres zijn de twee er op de fiets vandoor gegaan, toen hen naar een legitimatie gevraagd zou zijn.

Signalement
Uit de verschillende klachten die de politie inmiddels heeft gekregen, blijkt dat het zou gaan om een blanke man en vrouw. De vrouw is tussen de 20 en 30 jaar oud, zij draagt een opvallende piercing door haar wenkbrauw. Ze heeft blond haar tot op de schouders, dat ze soms in staartjes draagt. Verder droeg ze een aantal keren een schoudertas met militaire print en een gele jas of dito kleur shirt. De man is ongeveer 22 jaar oud en 1.80 meter lang. Hij droeg een aantal keren een witte baseballpet en een blauwe rugtas. Beiden verplaatsen zich op een bruine damesfiets. De twee zouden gecollecteerd hebben in de omgeving van de Mariendaal, Valkestein en het Laathof in Ede.

Tips
Collectanten moeten zich altijd kunnen legitimeren, vaak ook namens de instelling waarvoor ze geld ophalen. Vraag daar dus naar. En let ook op de collectebus. Deze is meestal op één of andere manier verzegeld, zodat ook de collectanten zelf de bus niet open kunnen maken. Twijfelt u? Nodig de collectanten dan uit later terug te komen en informeer eerst telefonisch bij de instelling waarvoor gecollecteerd wordt. U kunt ook vragen om een gironummer, zodat u uw geld per bank of giro over maakt. En tot slot, belt u gerust met de politie via nummer 0900
- 8844. Regelmatig voeren wij controles uit als mensen niet zeker zijn van het goede doel waarvoor huis-aan-huis geld wordt opgehaald. Overigens kan de gemeente u ook informeren over collectes, die bovendien vooraf worden aangekondigd in huis-aan-huis bladen.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden
district West-Veluwe Vallei
Harry Munniksma
0318 - 688 221

---