Kerkinactie

Persbericht
Utrecht 27 april 2006

Oplaaiend geweld in Sri Lanka belemmert wederopbouw na tsunami

Partnerorganisaties van Kerkinactie en ICCO in en rond Trincomalee (Oost-Sri Lanka) worden in hun werk ernstig belemmerd door het oplaaiende geweld en de toegenomen politieke spanning. Volgens officiële bronnen zijn 15 tot 40 duizend mensen op de vlucht geslagen. De partnerorganisaties zijn weer begonnen met het verlenen van noodhulp en het uitdelen van hulpgoederen. Het kantoor van partner OfERR brandde tot de grond toe af. De wederopbouw wordt hierdoor ernstig vertraagd.

Op 25 en 26 april heeft het Sri Lankaanse leger luchtaanvallen uitgevoerd in Oost Sri Lanka in gebieden die in handen zijn van de Tamil Tijgers. Deze aanvallen zijn een antwoord op de zelfmoordaanslag op legercommandant Sarath Fonseka in Colombo op 25 april. Hij overleefde de aanslag, tien andere mensen kwamen om het leven. Deze gebeurtenissen volgen op weken van onrust en diverse aanslagen in het Noordoosten van Sri Lanka, waarbij meer dan 100 mensen om het leven kwamen.

Door het oplaaiende geweld bevinden veel mensen die getroffen zijn door de tsunami zich opnieuw in een noodsituatie. Na de recente luchtaanvallen zijn opnieuw duizenden mensen op de vlucht geslagen. Voor velen van hen is dit de tweede keer in korte tijd dat ze moeten vluchten. In april van dit jaar raakten al meer dan 2.000 mensen ontheemd na etnische confrontaties tussen Tamils en Singhalesen in Trincomalee.

De Raad van Kerken en de Katholieke Bisschoppen in Sri Lanka hebben in sterke bewoordingen hun afkeur uitgesproken over het toegenomen geweld. Ze doen een beroep op het leger en op paramilitaire groepen om het geweld te staken. Kerkinactie en ICCO steunen de kerken in deze oproep. Zij spreken hun zorg uit over de gevolgen van deze geweldsspiraal voor mensen in het Noordoosten die opnieuw slachtoffer worden van een ramp.