Gemeente Kerkrade
27.04.06: Gemeente Kerkrade en 4 corporaties winnen NET niet

KERKRADE -- De Nationale Energie Toekomst (NET) Trofee, de prijs die is ingesteld door het ministerie van VROM voor innovatieve en duurzame energiebesparingprojecten in de bouwsector, is 26 april door staatssecretaris Van Geeluitgereikt aan Vestia/Ceres projecten. Dit gebeurde tijdens het evenement KansRijk. Het convenant Energiebesparing van Gemeente Kerkrade in samenwerking met 4 woningbouwcorporaties, Woonmaatschappij Hestia groep, Wonen Zuid, Wonen Heerlen, Land van Rode en de huurderbelangenvereniging De Koepel werd geen winnaar in deze strijd maar een finaleplaats in zo een belangrijke, nationale wedstrijd is op zich natuurlijk al iets om trots op te zijn.

Het energieconvenant van Gemeente Kerkrade en de 4 corporaties, dat zich zowel op nieuwbouw als bestaande bouw richt,bestaat uit 10 concrete afspraken om energiebesparende maatregelen te realiseren. Woningbouwcorporaties investeren steeds meer in energiebesparende maatregelen zoals het toepassen van warmtepompen, lage temperatuur verwarming en warmteterugwinning uit ventilatielucht (WTW). Voor de huurders van de betreffende corporaties in Kerkrade betekent diteen besparing van al snel tientallen euro's per maand op de energierekening. Vooral nu de energiekosten stijgen en een steeds groter onderdeel van de woonlasten vormen, is het prettig te weten dat energiebesparing voor de corporaties en de gemeente in Kerkrade niet meer iets is dat erbij wordt gedaan, maar een prominente plek heeft verworven in de bedrijfsvoering. Bijkomende voordelen van deze energiebesparende maatregelen zijn een verbetering van het leefcomfort, de veiligheid en het binnenmilieu in huis.

Tussen de gemeente en de 4 corporaties ontstaat een goed samenspel en dat zorgt voor draagvlak, kennis, begrip en resultaten. Momenteel heeft elke corporatie minimaal één project gerealiseerd of in aanbouw met een lagere EPC-waarde dan is vereist. Ook in bestaande bouw worden energiebesparende maatregelen toe gepast. Bijkomend voordeel is dat de corporaties ook in andere gemeenten waar ze actief zijn energiebesparende maatregelen nemen, zonder dat daar een convenant afgesloten is.

Voor de Gemeente Kerkrade en de woningcorporaties betekende de finaleplaats al een fantastisch resultaat en een stimulans om door te blijven gaan. De jury roemde met name de structurele goede samenwerking met partijen die belangrijk is voor het behalen van energiebesparing. In een eerste reactie geven partijen aan gestimuleerd te zijn om het bestaande groene imago verder uit te bouwen.