Girls aan de knoppen, in de lucht en diep onder de grond

Meiden op techniekexcursie tijdens Girlsday 2006

NL, 20060419 -- In het kader van Girlsday verheugen honderden meiden zich op uiteenlopende, maar in alle gevallen reuze-interessante en superspannende techniekexcursies die de komende weken plaatsvinden. Meiden van Technika 10 Amersfoort gaan vanaf Zweefvliegveld Soesterberg de lucht in. Technika 10 Eindhoven gaat in de leer bij een meubelmaakster, kijkt achter de schermen van het Plaza Futura Theater en draait aan de knoppen bij Omroep Brabant. Meiden van het Vlaardingse Accent College dalen 36 meter diep af in de Botlekspoortunnel. In het Bouw & Infra Park in Harderwijk gaan vmbo-meiden aan de slag met een graafmachine en leren ze machinaal stratenmaken.


Bedrijven en organisaties met technische en IT-medewerkers zetten rondom de vierde donderdag van april hun deuren open voor jonge meiden, zodat ze kennismaken met techniek en de dagelijkse beroepspraktijk. Girlsday is al jaren een groot succes in de Verenigde Staten en Duitsland.

Initiatiefnemers van de Nederlandse Girlsday, Technika 10 Nederland, expert in meiden en techniek, en VHTO, Landelijk expertisecentrum meisjes/vrouwen en bèta/techniek, willen meiden van 8 tot 15 tijdens Girlsday laten ervaren dat techniek overal is en dat het leuk is om technisch werk te doen. Er zijn ontzettend veel beroepen in de techniek en ict waar meiden misschien nog nooit van gehoord hebben. Of waar ze nog nooit aan gedacht hebben. Want ook in het ziekenhuis, zwembad, theater en bij de radio, tv en brandweer zijn technisch opgeleide medewerkers te vinden. Door Girlsday zien meiden dat je met een technische opleiding op veel meer werkplekken terecht kunt komen dan alleen de voor de hand liggende werkplekken.

Wil je mensen enthousiast maken om technisch werk te gaan doen, dan moet je zo jong mogelijk beginnen om ze een goed beeld van dit werk te geven, is de overtuiging van Technika 10 Nederland en VHTO.

Tijdens de Girlsday-excursies bedienen de meiden zelf gereedschap, apparatuur en machines. Natuurlijk krijgen ze rondleidingen en uitleg over de technische werkzaamheden ter plekke en vaak maken ze ook nog een werkstuk.

Het is voor het derde achtereenvolgende jaar dat Girlsday ook in Nederland plaatsvindt. Belangrijkste doelgroep zijn meiden die Technika 10-cursussen volgen. Inmiddels zijn er ook steeds meer scholen die aankloppen bij Technika 10 Nederland en mee willen doen aan Girlsday.

Girlsday heeft de potentie om een landelijke, jaarlijks terugkerende activiteit te worden. Aan bedrijven die hun deuren open willen doen geen gebrek, maar Technika 10 Nederland is wel naarstig op zoek naar organisaties die de Girlsday-werkzaamheden van Technika 10 Nederland en VHTO financieel willen ondersteunen.

www.girlsday.nl geeft alle informatie over dit evenement.



Technika 10 Nederland