ABN AMRO

Amsterdam, 27 april 2006

ABN AMRO beschermt zakelijke markt tegen stijgende energieprijzen

Hedgen wordt het genoemd, het afdekken van de risico's van toekomstige prijsstijgingen. De bank doet het al jaren als het gaat om valuta- en renterisico's. Sinds kort biedt ABN AMRO zakelijke klanten ook de mogelijkheid om het risico van prijsstijgingen van energie en grondstoffen af te dekken.

"Wij signaleren bij onze klanten in toenemende mate behoefte aan commodity hedging", aldus Bart Banning van de afdeling Treasury Business Development bij ABN AMRO. Hij doelt hiermee op de verhoogde vraag van ondernemers om de negatieve effecten van prijsstijgingen op energie en grondstoffen af te dekken. "Forse prijsstijgingen op de wereldmarkten hebben dit relatief nieuwe onderwerp hoog op de risk management agenda geplaatst. Om tegemoet te komen aan de wensen van onze klanten hebben wij een aantal specifieke instrumenten ontwikkeld, zoals de Gas Begrenzer, Diesel Swap en Diesel MiniMax. Deze instrumenten dekken allemaal het prijsrisico af, soms gecombineerd met de mogelijkheid maximaal te kunnen profiteren van een daling van de prijzen bij een gunstige marktontwikkeling."

Vooral ondernemers in de transportsector en de glastuinbouw zijn geĂŻnteresseerd in de mogelijkheden die de bank hen biedt om de negatieve effecten van stijgende energieprijzen tegen te gaan. Brandstofkosten vormen immers zo'n 15 a 20% van de totale kosten van een wegvervoerder. Aangezien de brandstofkosten met ca. 15% zijn gestegen, zien veel ondernemers in de transport dat de rentabiliteit van hun bedrijf onder grote druk komt te staan. Voor de glastuinbouw is dat niet anders. Ook voor hen bedragen de energiekosten ca. 15 tot 20% van de bedrijfsexploitatie en de liberalisering van de energiemarkt impliceert binnen deze sector grote onzekerheden.

Banning: "Ondernemers reageren vaak aangenaam verrast op deze in hun ogen nieuwe rol van de bank. Door het prijsrisico bij de bank te regelen, blijft men qua inkoop van gas of diesel onafhankelijk van de energieleverancier. De leverancier levert de fysieke energie tegen de marktprijs. De bank verrekent met de ondernemer het verschil tussen de marktprijs en de prijsafspraak uit het hedgecontract. Veel ondernemers zien dit als een groot voordeel ten opzichte van vaste prijsafspraken bij de leverancier, omdat je niet door prijsclausules gebonden bent aan een leverancier. Daarnaast hebben zij een optimale flexibiliteit in onder meer omvang en timing."

De bank biedt deze service aan aan klanten met een verbruik vanaf 1 miljoen liter diesel per jaar of 2.500.000 m3 gas. De looptijd van het contract kan oplopen tot 5 jaar. De verwachting is dat de minimale transactiehoeveelheid in de toekomst nog verder zal dalen.

Perscontacten:
Telefoon: (020) 628 89 00


---- --