Ingezonden persbericht


"Verschil moet er zijn. Discriminatie niet." De EU journalistenprijs beleeft zijn derde jaar.

Brussel, 27 april 2006 - De Europese Commissie heeft vandaag de EU journalistenprijs "Verschil moet er zijn. Discriminatie niet." aangekondigd. Met deze prijs wil de EU die journalisten erkenning geven die met hun werk een bijdrage leveren aan een beter openbaar begrip van de voordelen van diversiteit en de strijd tegen discriminatie. Dit jaar zal er voor het eerst een speciale prijs worden uitgereikt voor jonge schrijvers of journalisten die schrijven over de strijd tegen discriminatie en de voordelen van diversiteit.

Journalisten uit alle 25 EU-lidstaten worden uitgenodigd een gedrukt of op internet gepubliceerd artikel in te sturen over discriminatie of diversiteit op grond van raciale en etnische verschillen, religie of geloof, leeftijd, handicap en seksuele geaardheid. In het bijzonder zijn artikelen welkom die aandacht vragen voor diversiteit op het werk, en artikelen over jonge mensen en de strijd tegen discriminatie. Nationale jury's, die bestaan uit mediadeskundigen en deskundigen op het gebied van anti-discriminatie, selecteren 25 nationale winnaars. Een Europese jury zal dan de drie winnaars selecteren die de EU-prijs winnen, bestaande uit een studiereis naar een EU-land van hun keuze.

Dit wordt het derde jaar dat de Europese Unie deze prijs uitreikt. In 2005 werden meer dan 500 artikelen ingezonden vanuit alle 25 EU-lidstaten. De winnaars van de journalistenprijs 2005 zullen op 15 mei tijdens de prijsuitreiking in Brussel officieel bekendgemaakt worden.

De wedstrijd is onderdeel van de informatie campagne van de EU, genaamd "Verschil moet er zijn. Discriminatie niet.", die het doel heeft mensen te informeren over hun rechten onder de EU-wetgeving op het gebied van anti-discriminatie en het bevorderen van diversiteit op het werk. De artikelen moeten minimaal 3.800 tekens bevatten en moeten tussen 1 januari en 31 december 2006 in de gedrukte pers of online gepubliceerd zijn. De inzendingen mogen in één van de 20 officiële EU-talen worden ingediend.

Kijk voor meer informatie en voor deelnameformulieren op: www.stop-discrimination.info.

Contactadres voor de pers:
MEDIA CONSULTA International Holding AG

Stephanie Preiser

Tel: +49 30 65 000-342, Fax: +49 30 65 000-150

E-mail: s.preiser@media-consulta.com

Of:

Maartje ter Steeg
Actorion Communicatie Adviseurs
Tel: +31 (0)26 443 82 87
maartjetersteeg@actorion.nl

"Verschil moet er zijn. Discriminatie niet."
Het Directoraat-generaal voor Werkgelegenheid, Sociale Aangelegenheden en Gelijke Behandeling van de Europese Commissie is enige tijd geleden gestart met een vijfjarige pan-Europese campagne om discriminatie tegen te gaan op grond van ras, etnische afkomst, religie of geloof, leeftijd, invaliditeit en seksuele voorkeur. Het doel van deze campagne, getiteld "Verschil moet er zijn. Discriminatie niet.", is de Europese burgers te informeren over hun rechten die zijn vastgelegd in de antidiscriminatiewetgeving van de EU, en de voordelen van diversiteit op het werk te promoten. Voor meer informatie over deze campagne kunt u kijken op www.stop-discrimination.info


---- --