Socialistische Partij

Ondertunneling Naardermeer: natuur geofferd voor asfaltobsessie

27-04-2006 * SP-Kamerlid Arda Gerkens is zeer verontwaardigd over de conclusie van dit kabinet dat ondertunneling van het Naardermeer de beste oplossing is voor het mobiliteitsprobleem van Almere. Gerkens:"Het is werkelijk ongelofelijk hoe minister Peijs een dergelijk ingrijpend miljardenplan kan voorstellen, terwijl er zoveel weerstand is tegen het overhoop halen van ons oudste natuurmonument in Nederland. Dit getuigt van kortzichtigheid."

Arda Gerkens Gerkens vraagt zich af of alle andere opties wel serieus bekeken zijn. "Met moeite heeft de Kamer de minister zo ver gekregen om de mogelijkheden voor het openbaar vervoer ook mee te nemen in haar studie. Er zijn op het spoortraject nog voldoende groeimogelijkheden te bedenken met een aantal aanpassingen, maar Peijs lijkt geobsedeerd door asfalt."

Volgens Gerkens is het aanleggen van een tunnel desastreus voor het gebied. Niet alleen het natuurgebied bij Gein wordt belast met een doorsnijding van het landschap, ook de ecologische structuur van het Naardermeergebied verandert door een tunnel doordat de ondergrondse waterstromen belemmert worden, aldus Gerkens. "Dit kabinet heeft geen respect voor de schaarse natuur en wil koste wat het kost de boel asfalteren."

Op 9 mei zal Arda Gerkens op uitnodiging van Natuurmonumenten een bezoek brengen aan De Flark, een woonboot in het Naardermeer waar het belang van het natuurgebied wordt aangetoond.
Zie ook:
* www.hierwordtnietgebouwd.nl