Gemeente Zwolle

Meerjaren Programma Vastgoed 2006


Datum uitgave: 27-04-2006
Het Meerjaren Programma Vastgoed 2006 (MPV) is deze week door het college van burgemeester en wethouders vrijgegeven voor behandeling in de gemeenteraad. Het MPV geeft inzicht in de financiële resultaten van het grondbeleid van de gemeente Zwolle. Het grondbeleid gaat het over de productie van bouwgrond voor woningen, kantoren, bedrijven en voor andere functies. Het MPV-2006 geeft een gunstig financieel resultaat te zien. Op korte termijn kan een bedrag van ¤ 4,74 miljoen worden overgeheveld van de Reserve Vastgoed naar de concernreserve. Op langere termijn laat het MPV 2006 een begroot positief vermogensresultaat zien van ¤ 46,37 miljoen. Dit is een geprognosticeerd bedrag en moet nog wel worden verdiend. Het resultaat is derhalve nog niet zeker is en kan fluctueren.

Ten opzichte van de MPV´s van 2004 (+ ¤.3,70 miljoen) en 2005 (+ ¤.2,87 miljoen) is dit een forse verbetering.

Drie factoren
Het positieve resultaat wordt met name beïnvloed door drie factoren:
* Autonome groei, waardoor het resultaat sowieso met circa ¤.4,0 miljoen verbeterd zou zijn;
* Toevoeging van door de raad vastgestelde exploitatieresultaten van Oude Mars (+ ¤.9,0 miljoen) en Hessenpoort II (+ ¤.13,7 miljoen) aan het MPV. Daartegenover staat overigens een hoger risicobedrag;
* Gunstige economische ontwikkelingen: de marktomstandigheden waren gunstiger, dan was voorzien. Een stijging van de vrij-op-naam-prijzen, en daarmede ook de grondprijzen, was 5,6% in plaats van de voorziene 1,5%. Verder kan door de afronding van stedenbouwkundige plannen en onderhandelingen ook de 5% buffer over de geraamde grondopbrengsten in de grondexploitaties komen te vervallen. Bij elkaar een resultaat van + ¤.9,1 miljoen.

Voor een klein deel is het positieve resultaat ook een gevolg van het actualiseren van de grondexploitaties en van het verwerken van mutaties in de projecten.

Concernreserve
Van het begrote resultaat van ¤.46,37 miljoen kan in beginsel ¤.4,74 miljoen direct toegevoegd worden aan de concernreserve. Dat is het bedrag dat maximaal vrij beschikbaar is binnen de Algemene Reserve Vastgoed. De rest van het bedrag zal bij het afsluiten van projecten of tussentijdse winstname uit grondexploitaties de komende jaren vrijvallen.

Bij de behandeling van de Perspectiefnota (juni 2006) zal het college aan de raad voorstellen doen over besteding van het bedrag voor nieuw beleid in de stad.

Bron: afdeling Communicatie