Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 046

datum: 7 maart 2006

Nieuwe spelregels kleedjesmarkt Koninginnedag

Koninginnedag weer leuk en veilig, dat is de gedachte achter nieuwe spelregels die het gemeentebestuur heeft vastgesteld ten aanzien van de kleedjesmarkt. De afgelopen jaren namen commerciële handelaren tijdens de viering van Koninginnedag in toenemende mate bezit van de binnenstad. Daarbij kwam de ruimte voor de kleedjesmarkt, de (brand)veiligheid en de vrije doorgang voor de hulpdiensten soms in het gedrang. Bij de nieuwe spelregels horen handhavingsafspraken met politie, brandweer en stadstoezicht, waarmee Amersfoort een streep zet door de zelfregulering van de vrijmarkt.

Om de doelstellingen 'leuk en eerlijk' (evenement voor kinderen en familie/beperkte rol commerciële verkoop) en 'veilig' (bereikbaarheid binnenstad voor de hulpdiensten, brand- en verkeersveiligheid) te behalen zijn de volgende regels vastgesteld: . de Utrechtsestraat, Arnhemsestraat en Langestraat zijn volledig bestemd voor de kleedjesmarkt; . de kleedjesmarkt start om 7.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Er mag niet voor de start al een plek in worden genomen en/of spullen uitgestald; . het verkopen van (zelfbereide) etenswaren en (fris)dranken door particulieren is niet toegestaan; . binnen het kleedjesmarktgebied moeten ingangen naar winkels, nooduitgangen, kruisingen, zijwegen en zijstraten bereikbaar blijven; . er mogen op Koninginnedag geen voertuigen laden en lossen in de binnenstad (de paaltjes blijven omhoog); . voertuigen, caravans, aanhangwagens, tenten en kramen mogen niet binnen het vrijmarktgebied geplaatst worden (met uitzondering van vaste/incidentele standplaatsen van waaruit wel verkocht mag worden); . de binnenstad is uitsluitend voor de niet-commerciële kleedjesmarkt: winkeliers mogen hun waar dus ook niet op straat voor de eigen winkel verkopen: het is geen braderie; . horeca-ondernemers mogen een geveltap en/of een eetkraam voor hun zaak plaatsen, mits zij daarvoor een vergunning hebben; . commerciële handelaren kunnen terecht op de Hof mits zij daarvoor een vergunning hebben aangevraagd. De warenmarkt op de Hof gaat bij voldoende belangstelling van de reguliere vergunninghouders gewoon door.

Bezoekers van de binnenstad wordt in verband met de bereikbaarheid gevraagd om met de fiets te komen en hun rijwiel gratis te stallen in een van de bewaakte fietsenstallingen: bij het Jorisplein, de Kamperbinnenpoort of Amicitia.

Handhaving
Politie, stadstoezicht en brandweer verzorgen gezamenlijk het toezicht op het naleven van de spelregels. De politie zet vanaf 's ochtends vroeg extra agenten in om de naleving van regels te controleren. De brandweer controleert vooral op het vrijhouden van de toegangs- en vluchtwegen en op brandveiligheidsaspecten. Overtreders kunnen beboet of aangehouden worden. Zo nodig worden de verkoopwaren in opdracht van de handhavers verwijderd.

Activiteiten Oranjevereniging
De Oranjevereniging Amersfoort organiseert verschillende activiteiten op Koninginnedag. Vanaf de Varkensmarkt vertrekt weer de Boulevard Express, een treintje dat de route Zuidsingel, Weverssingel, 't Zand en Westsingel rijdt. Op de Varkensmarkt kunnen kinderen een rondje maken in de draaimolen. In een tent op de Groenmarkt is straattheater, een clownsact en een optreden van een dweilorkest te zien.

Koninginnedag vindt dit jaar plaats op zaterdag 29 april.

Informatie: Jetske Hingst , afdeling communicatie concernstaf, , telefoon 033 469 4363, e-mail jt.hingst@amersfoort.nl.


---- --