Ingezonden persbericht


5 april 2006

Persuitnodiging Marc Quinn

De directie van het Groninger Museum heeft het genoegen u uit te nodigen voor de persbijeenkomst ter gelegenheid van de tentoonstelling Marc Quinn - Recent Sculpture op vrijdag 28 april 2006 om 14.00 uur in het Groninger Museum.

Van 29 april tot en met 27 augustus 2006 presenteert het Groninger Museum de eerste grote museale tentoonstelling in Nederland van Marc Quinn (Londen,1964), een van de belangrijkste Britse kunstenaars van dit moment. Quinn kwam naar voren uit de spraakmakende Young British Artists die begin jaren negentig de internationale kunstwereld veroverden.

De tentoonstelling in het Groninger Museum toont Marc Quinns recente werk. Naast The Complete Marbles dat als een pleidooi voor de gehandicapte mens kan worden beschouwd, zijn dat onder meer bronzen popcorn beelden met de titel The Big Bang en DNA-portretten. Ook is de originele sculptuur van Alison Lapper van dichtbij te bewonderen. Met gepaste trots presenteert het Groninger Museum een wereldprimeur waarmee het begrip schoonheid een andere wending neemt: een levensgroot bronzen beeld van supermodel Kate Moss, afgebeeld in een onmogelijke yogahouding - een hedendaagse Afrodite.

Quinns werk is zeer divers. Hij maakt beelden, installaties en schilderijen, bovendien maakt hij naast traditionele materialen als brons en marmer ook gebruik van minder voor de hand liggende materialen als bloed, latex, lood, brood en zelfs DNA. Zijn werk is soms spectaculair en confronterend, op andere momenten ingetogen en ontroerend. Een terugkerend thema is steeds weer de bezinning op het wonder van het leven.

Met tentoonstellingen over de hele wereld, aankopen door musea met wereldfaam en de onthulling van Alison Lapper Pregnant op Trafalgar Square in Londen heeft zijn werk de weg gevonden naar alle lagen van de bevolking.

Alle werken in het Groninger Museum zijn nog niet eerder in Nederland getoond en zullen de rijkdom en gelaagdheid laten zien van een van de interessantste kunstenaars van dit moment.

Boek
In samenwerking met NAi Uitgevers verschijnt bij de tentoonstelling het boek Marc Quinn. Recent Sculpture; een uitgebreid boek van 120 pagina's in het Nederlands en Engels. De auteurs zijn Rod Mengham, Sue-an van der Zijpp en Marc Quinn. Prijs ¤25,- ISBN: 90-5662-511-X

Noot aan de redactie
Samenstelling tentoonstelling: Sue-an van der Zijpp, inrichting Mark Wilson

Ingezonden persbericht