Gemeente Harderwijk


Vrijmarkt Koninginnedag: de voorwaarden

Koninginnedag wordt dit jaar in heel Nederland gevierd op de zaterdag: 29 april. De Oranjevereniging Harderwijk organiseert tal van activiteiten in de Binnenstad, waaronder de grote Vrijmarkt op en rond de Vischmarkt. Ook dit keer hebben de Oranjevereniging en het gemeentebestuur voor de vrijmarkt spelregels afgesproken, want het moet wel leuk blijven, het mag niet ontaarden in een professionele braderie. Naast het niet-commerciële karakter van belang zijn de tijden, en de strenge beperkingen bij de verkoop van voedsel.

Tijden
De eigenlijke verkoop begint zaterdagmorgen vanaf 07.00 uur. Als verkoper mag u uw waren pas uitstallen vanaf 06.00 uur `s morgens. Het reserveren van een plekje mag al wel vanaf vrijdagavond 18.00 uur. Aan de Vrijmarkt mogen uitsluitend particulieren deelnemen die non-food artikelen verkopen op niet-commerciële basis. Commerciële stands worden verwijderd. Handel in levende dieren is uiteraard verboden.

Plaatsen
De Vrijmarkt wordt gehouden op de Vischmarkt en de omliggende zijstraten binnen het gebied Vischmarkt, Kleine Oosterwijck, Grote Oosterwijck, pleintje Havendam, Keizerstraat, Kaatsbaan, voorplein nieuwe stadhuis, Molenstraat, Nonnenstraat en Grote Marktstraat. De Boulevard is voor de Vrijmarkt verboden terrein.

In de straten mag u alleen de stoep gebruiken, de rijbaan moet vrij blijven voor brandweer en andere hulpverleningsvoertuigen. Vooral in smalle straten zoals de Kleine Oosterwijck en Grote Oosterwijck moet u hier extra rekening mee houden.

Vaste kramen zijn alleen toegestaan op het middenplein van de Vischmarkt en op het voorplein van het stadhuis. In de zijstraten dus alleen kleedjes of iets dergelijks, maar geen kramen. Kramen moeten vanaf het moment van opbouw bemand blijven.

Etenswaren
Etenswaren mogen alleen worden verkocht door deelnemers die in het bezit zijn van een speciaal door burgemeester en wethouders aan hen verleende vergunning. Het voedsel en de ruimten van waaruit het voedsel wordt verkocht dienen te voldoen aan strenge eisen. De Voedselautoriteit (voorheen Keuringsdienst van Waren) zal hierop controleren. Een vergunning is aan te vragen bij de Oranjevereniging, Bert Kaasschieter, tel.06-519 61 325.

Laat niet als dank...
En dan nog het afval. Tijdens de Vrijmarkt staan er containers op de Vischmarkt. Gemeente en Oranjevereniging vragen u zo sportief te zijn de overtollige resten en het afval na afloop in deze containers te gooien of het ernaast te plaatsen. Laat niet als dank voor het aangenaam/lucratief verpozen...... De gemeente verwijdert het afval dezelfde dag.

Organisatie en informatie: Oranjevereniging, tel.06 519 61 325.