Gemeente Amsterdam


Directie Communicatie

Persbericht
Koninginnedag 2006: Wat kan en mag in Amsterdam?

Dit jaar wordt Koninginnedag op zaterdag 29 april gevierd. Om van de dag een plezierig feest voor jong en oud te maken te maken, is weer een aantal spelregels van kracht. Hierin staat beschreven wat er wel en wat er niet is toegestaan. zoals de regels voor het houden van de vrijmarkt, de verkoop van etenswaren, de bijzondere afspraken met Horeca Nederland over de verkoop van alcohol en het verantwoord gebruik hiervan, En de regels voor het varen met (plezier)bootjes door de grachten, en een overzicht van de kindervrijmarkten.

Tips om naar Amsterdam af te reizen

Door de aanleg van de Noord/Zuidlijn kan het Centraal Station minder reizigers aan. Bezoekers worden dan ook dringend geadviseerd om uit te stappen op het Amstelstation (vanuit Utrecht en Zuid-Holland) en verder te reizen met bus, tram en/of metro. Ook dit jaar is de OranjeRetour van de NS, GVB en gemeente Amsterdam weer te verkrijgen. Het kaartje is op 29 april geldig in de trein, metro, tram en bus van het GVB en is geldig tot de volgende ochtend 04.00 uur. Bovendien zit er een reisadvies bij. Als men met de auto naar Amsterdam komt, dan wordt geadviseerd gebruik te maken van de P+R-terreinen Sloterdijk, Transferium-ArenA of Olympisch Stadion en verder te reizen met het openbaar vervoer. Vanaf het Stationsplein wordt met elektronische aanwijsborden aangegeven wat de gemakkelijkste looproutes zijn naar de Jordaan, het Rembrandtplein, het Leidseplein en het Museumplein. Er zijn ook alternatieven voor het Centraal Station: Vanaf het metrostation Weesperplein is een route uitgezet naar het Museumplein waar het elk jaar feest is. Bezoekers die via station WTC naar de binnenstad komen kunnen een andere route volgen. In het huis-aan-huis blad van de gemeente - Amsterdam.nl - is alle informatie na te lezen.

I amsterdam service-eiland
Dit jaar wordt voor het eerst een 'I amsterdam' service-eiland ingericht. Daar is het o.a. mogelijk om te pinnen, vrienden te ontmoeten en actuele reisinformatie te krijgen. Ook is er een EHBO post ingericht. Het service-eiland zit op de Nieuwezijds Voorburgwal ter hoogte van het politiebureau.

Plattegrond
De gemeente Amsterdam heeft in samenwerking met het GVB, het stadsdeel Amsterdam-Centrum en de NS, een flyer met plattegrond ontwikkeld, waarop o.a. de locaties met kinderactiviteiten, vrijmarkt, muziek en omleidingen openbaar vervoer staan aangegeven. De flyer is als pdf-bestand te downloaden van www.amsterdam.nl. Belangstellenden kunnen de spelregels bekijken op de gemeentelijke internetsite www.amsterdam.nl/koninginnedag , of opvragen bij het Voorlichtingsloket in het stadhuis, op werkdagen geopend van 08.30 tot 17.00 uur, en telefonisch bereikbaar op nummer 624 1111.

Pb-060