April 2006

Klassieke Fokker-bestseller' vliegt met passagiers Fokker fans brengen historische Fokker Friendship in de lucht Vanaf zaterdag 29 april vliegt er boven Nederland een bijzonder historisch vliegtuig: de Fokker F.27 Friendship met de naam `Anthony H. G. Fokker'. Enthousiaste Fokkerfans houden deze Fokker F.27 Friendship in de lucht. En iedereen die het leuk vindt om zelf eens met dit vliegende stuk historie het luchtruim te kiezen, krijgt nu de kans.
Afbeelding
De Fokker Friendship op het platform van vliegveld Lelystad (boven) en in de lucht boven het Nederlandse polderland (onder). Foto's Aviodrome

De Friendship was het meest succesvolle passagiersvliegtuig dat de Nederlandse Vliegtuigenfabriek Fokker ooit heeft gebouwd. Het eerste exemplaar vloog in 1955; de laatste Friendship rolde in 1986 uit de Fokkerfabriek op Schiphol-Oost.

Tientallen
Ooit zagen we dagelijks tientallen Fokker Friendships boven onze hoofden het Nederlands luchtruim doorkruisen. In de jaren zestig en zeventig vlogen zowel de Koninklijke Luchtmacht als de KLM en KLM-dochter NLM (de Nederlandse Luchtvaart Maatschappij) met Fokker Friendships.

Grote bedrijven
Ook grote bedrijven als Philips maakten gebruik van dit internationaal beroemde stuk `Nederlands fabricaat', evenals het Koninklijk Huis, dat beschikte over een eigen Fokker Friendship.

Afbeelding Laatst
Maar inmiddels vliegen er in Europa niet veel Fokker Friendships meer. Voor lijndiensten met passagiers worden ze niet meer gebruikt; de laatste nog vliegende exemplaren vliegen in Europa alleen nog vracht en post.

Kans
In Nederland is nu weer een vliegende `passagiers-Friendship' terug. Het gaat om de oudste nog vliegwaardige Fokker F.27 Friendship, die vanaf as. zaterdag op niet-commerciële basis door de Fokker Heritage Flight vliegend wordt gehouden.

Kans voor iedereen
Alle belangstellenden die eens willen vliegen in zo'n bijzonder stuk Nederlandse luchtvaartgeschiedenis, krijgen nu de kans. Samen met de enthousiaste leden van de Fokker Heritage Trust en de Fokker Heritage Flight kunnen zij rondvluchten en vluchten naar binnen- en buitenlandse airshows en luchtvaartmusea boeken via www.aviodrome.nl. Op deze site kunnen ook vluchten worden geboekt in andere historische Nederlandse vliegtuigen.

Uitzicht
Alle vluchten worden georganiseerd vanuit het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de luchthaven Lelystad. De Fokker Friendship heeft 40 zitplaatsen. Omdat de Friendship een zogenaamde hoogdekker is (de vleugels zitten aan de bovenkant van het vliegtuig) hebben alle passagiers een vrij uitzicht naar de grond.

Bijna elk weekend
En voor diegenen die eerst eens de kat uit de boom willen kijken; dat kan. Vrijwel ieder weekend zal de Fokker Friendship startend en landend te zien zijn bij het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad.

Informatie
Meer informatie over de rondvluchten en over het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is te vinden op www.aviodrome.nl of is te krijgen via telefoonnummer 0900-AVIODROME / 0900 - 284 63 76, (25 ct. p. min.) of per email via info@aviodrome.nl.

Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad is iedere dag geopend van 10:00-17:00 uur, met uitzondering van de maandagen buiten de schoolvakanties.

Noot voor de pers: persfoto's van de Fokker F.27 Friendship in hoge resolutie zijn te vinden op www.aviodrome.nl/persfoto.

Klik voor meer informatie op:

Persfoto's: www.aviodrome.nl/persfoto
Overige persberichten: www.aviodrome.nl/nieuws/persberichten Perscontacten: p.vdnoort@aviodrome.nl
Website: www.aviodrome.nl

Peter F.A. van de Noort
Hoofd PR en voorlichting
Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Adres: Pelikaanweg 50
8218 PG Luchthaven Lelystad
Telefoon: 0320 - 289 858

Fax: 0320 - 289 841
E-mail: p.vdnoort@aviodrome.nl
Website: www.aviodrome.nl
2006-04-27