Gemeente Amsterdam



Meesterwerken Rembrandt op zeecontainer

27 april 2006
-
Haven Amsterdam
Op zaterdag 29 april legt kunstenares Sandra Derks om 12 uur bij het Rembrandthuis aan de Jodenbreestraat de laatste hand aan de Rembrandt Box. Dit is een zeecontainer van 6 meter lang waarop Derks eigentijdse beelden van twee meesterwerken van Rembrandt heeft geschilderd.

Rembrandtcontainer De beschilderde container is de derde in een reeks van twaalf en maakt deel uit van het kunstcontainerproject `Art-on-a-BOX'.

Sandra Derks schilderde op de zeecontainer de reflectie van het zelfportret van de jonge Rembrandt in het water, met de Amsterdamse haven als decor.

Op de andere zijde van de box is een gedeelte van Rembrandt's schilderij `Badende Vrouw' te zien; benen van een reuzin die als twee torenhoge bakens in het water staan, waar de in- en uitgaande schepen de haven van Amsterdam aandoen.

Amsterdamse symboliek

De beschilderde container is in het kader van het Rembrandtjaar beschilderd en de derde in een reeks van twaalf. In de loop van vier jaar beschilderen twaalf Amsterdamse kunstenaars zeecontainers. De beschilderingen staan symbool voor alles wat Amsterdam sterk maakt: handelsgeest, innovatie en creativiteit.

Na de beschildering zijn de kunstcontainers op diverse tentoonstellingen en logistieke beurzen te zien en om vervolgens te worden ingezet voor transport.

Art-on-a-Box

Art-on-a-Box is een initiatief van Haven Amsterdam en het havenbedrijfsleven, waaronder de Ter Haak Group/Container Company Amsterdam, Ceres Paragon Terminal, ORAM, Amports en Amsterdam Partners. Het kunstcontainerproject heeft tot doel Amsterdam als containerhaven verder te promoten.