Gemeente Harlingen

Zaterdag: Koninginnedag
27-4-2006
Onder auspiciën van het Centraal Comité 1945 wordt sinds jaar en dag een programma geboden waardoor het de gehele dag goed toeven is in Harlingen. Een doorsnee Koninginnedag in Harlingen ziet er als volgt uit:
Koraalmuziek
Koraalmuziek vanaf het dak van het stadhuis aan de Noorderhaven, verzorgd door de Stedelijke Muziekvereniging Harlingen. Er wordt vanaf half negen op het dak gemusiceerd en het is een van de tradities die in de Harlinger harten een warm plekje heeft veroverd. De gemeente heeft zelfs in verband met ARBO voorschriften, alleen voor dit doel een semi permanent hekwerk op het Stadhuis dak laten aanbrengen. Aubade
Een vast onderdeel van de Koninginnedagviering in Harlingen is de Aubade, die om half tien op de grote Bredeplaats gehouden wordt. Tot een poosje geleden werd deze zanghulde massaal in Nederland in dorpen en steden gebracht. Harlingen is nog een van de weinige gemeenten die de Aubade nog organiseert en dat al ononderbroken meer dan 70 jaar. Ook binnen het CC'45 is gedacht om te breken met de traditie omdat de scholen tegenwoordig op 30 april al meivakantie hebben. Met het instellen van die vakantie is ook de optocht vanaf de scholen met verklede kinderen naar de aubadeplaats, de Grote Bredeplaats, vervallen. Ook de aubade liedjes die van te voren op de scholen worden uitgedeeld om te oefenen, worden nauwelijks meer in gestudeerd. Toch blijkt, tot nu toe, dat bij de Harlingers de aubade leeft! Daarom ook de komende jaren een aubade waarbij het CC opnieuw zorgt voor een prachtig programmaboekje waarin de aubadeliedjes staan afgedrukt. De muzikale ondersteuning van deze zanghulde komt voor rekening van de Stedelijke Muziekvereniging en de A en B showband van de CMV Hosanna.

Zwarte Markt op de Lanen
Door particulieren en verenigingen wordt in deze straat werkelijk van alles te koop aangeboden. Het ziet hier "zwart" van de drommen belangstellenden die officieel vanaf tien uur terecht kunnen maar waarvan er al heel veel mensen om zeven uur op de markt zijn. Engels Tuinfeest
Door de leden van de Rotary Harlingen wordt ieder jaar, met een thema voor een goed doel, een dag verzorgd in de Engelse Tuin, een park in de binnenstad van Harlingen. Vaste onderdelen zijn de verkoop van planten en kleding, spelletjes, demonstraties, optredens van dans en muziek, rad van avontuur, eettentjes, groot terras met zitjes en nog veel meer.
Een rondje Engelse Tuin is van harte aan te bevelen. De zwarte markt en het Tuinfeest duren tot 17.00 uur. Het Koninginnedagconcert wordt dit jaar op zondag 30 april gehouden in de Grote Kerk, met medewerking van Emma Brass en Eeuwe Zijlstra op orgel. De toegang voor dit concert dat zondagavond acht uur begint, is gratis.